Mongóliából üzent a pápa Kínának a katolikus célokról

külföld
2023 szeptember 02., 19:10

Mongóliába látogatott szombaton Ferenc pápa, ahol beszédében elég egyértelműen az országgal szomszédos Kínának üzent arról, hogy „egy kormánynak sincs oka tartania a katolikus egyháztól, mert annak nincs politikai célja” - írja a Reuters.

photo_camera Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Mongóliában töltött első munkanapján a kormány parádéval köszöntötte a pápát, ahol ősi mongol harcosoknak öltözött lovas férfiak fogadták. Később a püspökökhöz, papokhoz és lelkipásztorokhoz intézett beszédében elmondta, hogy Jézus nem adott politikai megbízást apostolainak, hanem azt mondta nekik, hogy a hit által enyhítsék a „sebzett emberiség” szenvedéseit.

„Ezért a kormányoknak és a világi intézményeknek nincs félnivalójuk az egyház evangelizációs munkájától, mert nincs politikai programja, amit elő kellene mozdítania, hanem Isten kegyelmének csendes ereje, valamint az irgalom és az igazság üzenete tartja fenn, ami mindenki javát hivatott előmozdítani.”

A 86 éves pápa azután beszélt erről a Kínával szomszédos országban, hogy a Vatikán és Peking között feszültté vált a viszony, mivel a Szentszék továbbra is diplomáciai kapcsolatot tart fenn Tajvannal. Emellett Peking a vallás „sinizálásának” politikáját követi, igyekszik kiszorítani a külföldi befolyásokat és kikényszeríteni a kommunista pártnak való engedelmességet.

A beszéd hallgatói között volt Hongkong legfőbb katolikus papja, Stephen Chow érsek is, akit a pápa még ebben a hónapban bíborossá avat. Chow az újságíróknak arról beszélt, hogy reméli, a hongkongi egyház egyfajta „hídegyház” lehet a szárazföldi Kínával.

Közben a pápa nemrég Kijevbe, Washingtonba és Moszkvába küldött egy követet, Matteo Zuppi olasz bíborost, hogy megvitassa az ukrajnai konfliktus befejezésének és a humanitárius erőfeszítések segítésének módjait. Zuppi hamarosan Pekingbe is ellátogat.