A Szijjártó-minisztérium és az állami hitelgarancia-társaság százmilliói egy NAV-végrehajtás alá került számlagyárnál landoltak

gazdaság
2023 szeptember 26., 06:59

A külügyminisztérium 288 millió forintos vissza nem térítendő támogatása épp úgy az elmúlt évek egyik legnagyobb számlagyárában landolt, mint ahogyan a több mint nyolcvan százalékos állami tulajdonban lévő Garantiqua Hitelgarancia Zrt. 135 millió forintja is. A Garantiqua mindössze három hónappal azelőtt döntött állami kezességvállalásról a számlagyáras Top Hygiene Kft. javára, hogy az ellen a NAV végrehajtást rendelt el 90 millió forintot meghaladó adóhátralék miatt – írja a 24.hu.

A Top Hygiene Kft. végrehajtás, majd felszámolás alá kerülését az sem sokkal előzte meg, hogy a külügy átutalta nekik a több mint negyedmilliárd forintot, írja a lap. Mindezt úgy, hogy a cégnél „jelentős létszámleépítés történt, legalábbis papíron”: a 24.hu szerint a társaság 2020 novemberében 174 embert foglalkoztatott, 2021 januárjában viszont már csak 10 főt. Ez azért figyelemreméltó, mert ezzel a cég „már a pályázat elbírálásának pillanatában megsértette a kiírás feltételeit. A pályázóknak ugyanis meg kellett tartaniuk a pályázat előtti egy év foglalkoztatotti átlag létszámát a beruházás befejezéséig” – írja a 24.hu.

Az állami hitelgarancia-társaság egy, a koronavírus-járvány idején a szintén állami Magyar Fejlesztési Bankkal közösen létrehozott eszköz segítségével adta a 135 milliót a Top Hygiene Kft.-nek. A készfizető kezességvállalás elvileg azt teszi lehetővé, hogy „olyan életképes kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, amiknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, rövid működési múlttal rendelkeznek, vagy növekedési szakaszban vannak.”

Az Opten adatai szerint 2011-ben Dr. Farkas László Pál és Társai Kft. néven alapított, a Top Hygiéne nevet 2017 óta viselő cég a Garantiqua szerint ilyen volt. A zuglói címen bejegyzett, egy kunbajai telephellyel rendelkező társaság bevételei 2019-ig valóban folyamatosan nőttek – 2020-tól nincsenek beszámolói –, abban az évben 1,068 milliárd forintra rúgtak, ami azonban csak néhány millió forintos eredményt fialt.

A cég tulajdonosa és ügyvezetője 2015-től egy Kiss Tibor nevű, 1972-es születésű férfi, akinek még egy cégben volt érdekeltsége (igaz, attól 2016-ban megszabadult): a 2018-ban NAV-végrehajtás alá került, 2020-ban felszámolással megszűnt NYEM INVEST Kft.-ben). A 24.hu azt írja: egy birtokukba került lehallgatási jegyzőkönyv szerint a Top Hygiéne ügyvezetője „egy másik személlyel zajlott beszélgetése során arra utal, hogy sikeres lehetett a kölcsönügylet, amelyhez nem kizárt, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. biztosíthatta a kezességet”. És hogy mi volt a tervük a pénzzel? A lehallgatott telefonbeszélgetés egyik szereplője azt mondta: „Szerintem mindenki elkölti, vagy mindenki gazdálkodik belőle, azt viszlát!”, de elhangzik az is, hogy a pénzt gyorsan „ki kell lapátolni a cégből”. Tartottak ugyanis attól, hogy egy 85 milliós tartozás „becsapódik” – a 24.hu szerint ez azért figyelemre méltó, mert a beszélgetés után három hónappal a NAV 90 millió forintos adótartózás miatt rendelt el végrehajtást a cégnél.

A társaság aztán 2022 márciusában felkerült az adóhivatal feketelistájára mint 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cég, de már előtte, 2022 januárjában megindította a cégbíróság a törlési, illetve felszámolási eljárást. Ami eddig nem sikertörténet: a felszámoló mintha csak egyetlen vagyontárgyat, a kunbajai telephelynek számító felújítandó házat találta volna a cégnél. Azt pedig még 1,8 millió forintért sem tudta értékesíteni, pedig már kétszer próbálta, derül ki a cikkből.