A Human Rights Watch elítélte az izraeli védelmi minisztert a Gázai övezet blokádja miatt

külföld
2023 október 10., 04:45

Az izraeli és palesztin Human Rights Watch bírálta, hogy az izraeli védelmi miniszter hétfőn elrendelte a Gázai övezet teljes blokádját, amelyet egyfajta „kollektív büntetésnek” és „háborús bűnnek” titulált.

Omar Shakir, a Human Rights Watch izraeli és palesztinai igazgatója „gyűlöletesnek” nevezte Yoav Gallant védelmi miniszter megjegyzéseit, és azzal vádolta Izraelt, hogy az éheztetést „háborús fegyverként” használja. A teljes blokád értelmében a Gázai területen jelenleg nincs áram, se víz, se élelmiszer, se üzemanyag.

Omar Shakir telefonbeszélgetésben hangsúlyozta, hogy a területen így 2,2 millió ember élete került veszélybe, és felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy avatkozzon be.

A Human Rights Watch honlapján közzétett nyilatkozatában Shakir elítélte a Hamász izraeli közösségek elleni támadásait is. Kiemelte, hogy a „polgári lakosság szándékos célba vétele, a válogatás nélküli támadások és a civilek túszul ejtése” a nemzetközi humanitárius jog értelmében háborús bűnöknek minősül.

Eközben a palesztin elnök, Mahmúd Abbász felszólította az ENSZ-t, hogy avatkozzanak be Gázába, különben humanitárius válságba sodródnak.

„Az ENSZ azonnal avatkozzon be a palesztin nép elleni folyamatban lévő izraeli agresszió megállítása érdekében, különösen a Gázai övezetben” - szólította fel Mahmúd Abbász palesztin elnök António Guterres ENSZ-főtitkárt egy telefonbeszélgetés során, amelyről a WAFA hírügynökség számolt be.

A palesztin elnök hangsúlyozta, hogy azonnali orvosi segítségre és segélyekre van szükségük, és egy fenyegető humanitárius válságra figyelmeztetett. Guterres biztosította Abbászt arról, hogy az ENSZ továbbra is mindent meg fog tenni humanitárius segélyt biztosítson a Gázai övezet lakóinak. Azt is megemlítette, hogy az ENSZ felveszi a kapcsolatot az érintett nemzetközi felekkel az eszkaláció megfékezése érdekében. (CNN)