Izrael megindította háborúját a Hamász ellen

külföld
2023 október 09., 09:50

Cikkünk folyamatosan frissül.

  • Izrael elrendelte a Gázai övezet elleni teljes blokádját.
  • Menekülttáborokat bombáztak, vannak halottak és sebesültek.
  • Izrael visszaállította fennhatóságát a Gázai övezettel szomszédos települései fölött.

Izrael elrendelte a Gázai övezet teljes blokádját, jelentette be Yoav Gallant védelmi miniszter. Ez azt jelenti, hogy nem lesz áram, élelmiszer és üzemanyag, írja a BBC. „Ezek nem emberek, hanem állatok, ennek megfelelően cselekszünk” - mondta.

Nem sokkal később az izraeli hadsereg kiterjedt támadást indított a gázai Hamász-központok ellen, az övezetben található nyolc menekülttáborból kettőt is találat ért. Halottak és sebesültek is vannak.

A Gázai övezet
photo_camera A Gázai övezet Fotó: Google Maps

Megszűnt Gáza vízellátása is.

A Gáza feletti légtér, valamint a vízi- és a szárazföldi határátkelők ellenőrzését eddig is Izrael végezte.

Közben Jeruzsálemben és Izrael-szerte megszólaltak a szirénák, mivel rakétákat lőttel ki Gázából, illetve Libanonból.

Egy másik izraeli bejelentés szerint visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédos települései fölött.

photo_camera A dzsabaliai menekülttábor egy izraeli légicsapás után Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Már több mint 1100 felett van a halottak száma (mindkét oldalon), miután a Hamász iszlamista fegyveresei több izraeli várost is megtámadtak és háborút robbantottak ki. Az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan hadiállapotot hirdetett.

A Hamász fegyveresei továbbra is fogva tartanak izraeli túszokat Gázában, az izraeli hadsereg közlése szerint a szombat óta zajló harcoknak és támadásoknak már 88 halálos áldozata van. A sebesültek száma az egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 2506, most is ápolnak 578 embert, akik közül 157-en életveszélyes és súlyos állapotban fekszenek különböző izraeli kórházakban.

Közben az izraeli ellenzék legnagyobb pártja rendkívüli háborús kabinet létrehozását javasolja a szélsőjobb nélkül: Beni Ganc volt védelmi miniszter Nemzeti Egységpártjának és Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjának képviselői találkoztak, hogy megvitassák a háború idejére tartó sürgősségi koalíció lehetőségét.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő bejelentette, hogy az EU-tagállamok külügyminiszterei kedden rendkívüli ülésen tárgyalnak az izraeli helyzetről. Az EU addig is felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását: Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa bejelentette, hogy a hétvégi támadások miatt az Európai Bizottság a teljes, összesen 691 millió eurós fejlesztési portfóliót felülvizsgálja, és minden kifizetést azonnal felfüggeszt.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter bejelentette, hogy Lengyelország légihidat létesít Izraelből Kréta szigetén keresztül állampolgárainak kimenekítésére. Az Izraelben tartózkodó lengyeleket katonai repülőgépekkel szállítják Krétára, ahonnan polgári gépekkel viszik őket tovább Lengyelországba. A miniszter szerint a légihíd célja, hogy minél gyorsabban minél több lengyel turisták menekítsenek ki Izraelből.

Az Izraeli Nemzeti Bank bejelentette, hogy 30 milliárd dollár értékű eladási programot hirdetett meg arany- és devizatartalékból, hogy mérsékelje a sékel árfolyamkilengését, és 15 milliárd dolláros programot indít a piac normális működéséhez szükséges likviditás biztosítása céljából.

(Borítókép és címlapkép: Túlélők után kutatnak egy izraeli légitámadás után a dzsabaliai menekülttáborban - Fotó: Mohammed Abed/AFP)