1100 felett a halottak száma, Izraelben amerikai állampolgárokat is megöltek, a gázai kórházak tele vannak

háború
2023 október 09., 04:37

Már több mint 1100 felett van a halottak száma (mindkét oldalon), miután a Hamász iszlamista fegyveresei több izraeli várost is megtámadtak és háborút robbantottak ki. Az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan hadiállapotot hirdetett.

A Hamász fegyveresei továbbra is fogva tartanak izraeli túszokat Gázában, az izraeli hadsereg közlése szerint a szombat óta zajló harcoknak és támadásoknak már több mint 700 izraeli halálos áldozata van, és több mint kétezren megsebesültek.

link Forrás

A BBC összefoglalója szerint harminchat órával a legutóbbi harcok kezdete után még mindig rakétákat lőttek ki Gázából Izrael déli részére.

A gázai kórházak tele vannak, és áramkimaradással küzdenek. Az ENSZ szerint Gáza utolsó áramforrása, vagyis egyetlen erőműve napokon belül kifogyhat az üzemanyagból. Szintén az ENSZ közlése szerint Izrael megtorló légicsapásai miatt 123 ezer palesztin kényszerült elhagyni lakóhelyét Gázában, és közel 74 ezren keresnek menedéket iskolákban.

A dél-izraeli sivatagban tartott Supernova fesztivál helyszínén 260 holttestet találtak. A túlélők beszámolóiból kiderült, hogy a vészkijáratokon kimenekülő embereket terroristák várták és sorban lőtték le őket.

A Fehér Ház megerősítette, hogy Izraelben amerikai állampolgárokat is megöltek, de konkrét adatokat nem közöltek. A BBC azt írja, más országok is közölték, hogy a Hamász megölte vagy elrabolta állampolgárait.

Az Egyesült Államok közben úgy döntött, hadihajókat irányít a Földközi-tenger keleti medencéjébe, és közölte, hogy további fegyvereket küld Izraelnek. Ezt a Hamász „agressziónak” minősítette.

Amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Izrael a következő 48 órában szárazföldi támadást indít a Gázai övezetben.

A Magyar Légierő hétfő éjjel 215 embert menekített ki Izraelből, a gép már földet is ért Magyarországon.

8:18 - Frissítés:

Az izraeli hadsereg közlése szerint A gázai övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Azt mondták, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe, hétfő reggelig nem sikerült elzárni a határkerítésen található réseket. Az MTI azt írja, hogy emellett találtak egy alagutat Kfar Aza és Beri kibuc területén, ahol szintén beszivároghattak az izraeli civileket lemészároló és az övezetbe elhurcoló terroristák.

Az izraeli hadsereg egységei több száz gázai célpontot támadtak, másfél óránként indítják a fokozatosan egyre erősebb légitámadásokat a Hamász Gázai övezetben található célpontjai ellen. Az izraeli haditengerészet is folyamatosan lő a tenger felől izraeli területre tartó fegyveres csoportokra, és elfogták Ali Ralit, a Hamász tengeri egységének vezetőjét.

A leghevesebb harcok Beri kibucban zajlanak, ahol hetven terrorista hatolt be a településre, akik túszokkal elbarikádozták magukat. De összecsapások zajlanak Nirim kibucban, Nahal Óz, Nir Óz kibucban, ahol házanként haladtak a terroristák, feldúlták és felgyújtották az épületeket, megölték és elhurcolták az ott élőket.

Tűzharc dúl az izraeli kommandósokkal Alumim, Gevim, Holit és Kfar Aza kibucban. A lakosság egy részét már kimenekítették, többeket tűzharc közepette, de vannak helyek, ahol az állandó tűzharc miatt még mindig a bunkerszobákban vannak bezárkózva szombat reggel óta.