Több mint 260 holttestet találtak Izraelben egy zenei fesztiválon

háború
2023 október 09., 05:07

A dél-izraeli sivatagban tartották a Supernova fesztivált, amit szombaton palesztin fegyveresek rohamoztak meg. Szombaton egy meglepetésként ható támadás során a Hamász iszlamista fegyveres csoport több tucat fegyverese beszivárgott Dél-Izraelbe. A BBC információi szerint a fesztivál helyszínén már több mint 260 holttestet találtak.

link Forrás

Az egyik fesztiválozó egy izraeli tévécsatornának azt mondta, az első jel, amiből rájöttek, hogy valami nincs rendben, az volt, hogy hajnalban megszólalt a rakétákra figyelmeztető sziréna.

„Kikapcsolták az áramot, és hirtelen a semmiből fegyveresek jöttek, akik minden irányból tüzet nyitottak.” Úgy látta, legalább ötven terrorista volt ott, mind katonai egyenruhában. Elmondása szerint az emberek próbáltak elmenekülni és elhajtani autóikkal, de rájuk is lőttek a fegyveresekkel teli dzsipekből. „Lőttek mindenkire, egy idő után pedig már mindenki megállt az autójával és inkább futni kezdett” – mondta a tévének nyilatkozó bulizó, aki felmenekült egy fára és elrejtőzött a lombok között, ahonnan azt látta, hogy mindenkit lőnek.

A fesztivált – három színpaddal és kempinggel – a Negev-sivatagban tartották, nem messze a Gázai övezettől, ahonnan a Hamász fegyveresei szombaton hajnalban elindultak, hogy támadást indítsanak.

Egy nő azt nyilatkozta, halottnak tettette magát egészen addig, amíg az izraeli katonák meg nem érkeztek és ki nem mentették a fesztivál helyszínéről. Egy harmadik nyilatkozó a BBC-nek pedig azt mondta, egy gyümölcsösben bújt el, onnan látta, hogy „fáról fára járnak és lövöldöznek”. „Láttam, hogy emberek halnak meg. Csendben voltam. Nem sírtam, nem csináltam semmit.” Ő három óráig ült ott, mire meghallotta, hogy megérkeztek a óz izraeli katonák. Egy negyedik szemtanú azt mondta, négy-öt órán keresztül a fesztivál „olyan volt, mint egy horrorfilm”.

Egy a helyszínre érkező mentőorvos szerint „mészárlás” történt. „Soha életemben nem láttam még ilyet. Ez egy tervezett rajtaütés volt. A vészkijáratokon kimenekülő embereket terroristák várták és sorban lőtték le őket. 3000 ember volt a fesztiválon, tehát valószínűleg tudtak róla.”

A fesztiválozók között több külföldi is volt, sokukat továbbra is keresik.