Háború Izraelben: Netanjahu bosszút ígér, az ország déli részén harcok folynak, közben lövik Libanont

háború
2023 október 08., 05:31

Szombat este a „fekete nap” megbosszulását ígérte az izraeli miniszterelnök, miután a Hamász iszlamista szervezet háborút indított Izrael ellen a Gázai övezetből. Benjámin Netanjahu biztosított arról, hogy a hadsereg minden erejét felhasználja, hogy megsemmisítse a Hamász katonai kapacitásait.

A kormányfő a televíziós beszédében – amiben Gázát a Gonosz városának nevezte – azt mondta, rommá változtatnak minden helyet, ahol a Hamász rejtőzködik.

Felszólította a Gázai övezet lakosait, hogy „most hagyják el az enklávét, mert mindenhol erővel fognak fellépni”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szombati információi alapján a Gázai övezetben most 11 magyar állampolgár van, többségükben kiskorú gyerekek.

Netanjahu szerint Izrael „háborúban áll”, és „ez a háború időbe fog telni”.

Az izraeli hadsereg szerint több tucat izraelit, köztük nőket és gyerekeket tartanak túszként Gázában. Az iszlamisták drágán megfizetnek érte, ha a foglyul ejtett túszoknak „akár egyetlen hajszála is meggörbül” – mondta a miniszterelnök.

A Hamász fegyveresei szombaton izraeli településekbe hatoltak be, és az izraeli hadsereg közlése szerint több mint 300 embert öltek meg.

„A felbőszült terroristák behatoltak a házakba, és civileket mészároltak le” – közölte a hadsereg. Sok izraeli fiatal éppen a sivatagban bulizott, amikor megtámadták őket.

A Haaretz azt írja, hogy az izraeli egészségügyi minisztérium több mint 1800 sebesültről számolt be, köztük 19 kritikus, 326 pedig súlyos állapotban van.

Az izraeli válaszcsapásokban több mint 230 gázai halt meg.

Ez volt a legvéresebb támadás Izraelben az ötven évvel ezelőtti jóm kipúri háború óta.

Füst és lángok az izraeli válaszcsapás alatt a Gázai övezetben 2023. október 8-án.
photo_camera Füst és lángok az izraeli válaszcsapás alatt a Gázai övezetben 2023. október 8-án. Fotó: Ali Jadallah/Anadolu Agency via AFP

Izrael már Libanont is lövi

Az izraeli védelmi erők azt állítják, hogy tüzérségi csapásokat hajtanak végre Libanonban, miután „pár perccel ezelőtt lövöldöztek Izrael területére” – írta kora reggel a BBC.

Jelenleg Izrael déli részén folytatódnak a harcok a Hamász fegyveresei és az izraeli védelmi erők között. Több jelentés is érkezett a gázai övezet elleni éjszakai légicsapásról, Netanjahu pedig közölte, hogy Izrael megszakítja az áramellátást és az egyéb ellátásokat a blokád alatt álló területen.

A Hamasz eközben azt mondta a BBC-nek, hogy Irán támogatta a támadást, Irán félhivatalosan gratulált is hozzá. Szaúd-Arábia az eszkaláció azonnali leállítását kérte, mondván, hogy többször is figyelmeztetett a „folyamatos megszállásból” fakadó veszélyekre.

Szakértők szerint a Hamasz váratlan támadása az izraeli hírszerzés óriási kudarca, hiszen Izrael sok eszközzel igyekezett megfigyelni a palesztinokat, akik mégis kijátszották ezeket a rendszereket.

Amerika segítséget ígért

Az amerikai elnök segítséget ígért Izraelnek az önvédelemhez, miután egyeztetett az Izraelben kialakult helyzetről a külügyminiszterével és a védelmi miniszterével a Fehér Házban.

Joe Biden a sajtó előtt adott nyilatkozatban a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, szerinte Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az elnök megismételte, hogy országa határozottan elítéli az izraeli civilek elleni támadást.

Biden egyeztetett Netanjahuval, akit szintén biztosított az USA rendületlen támogatásáról. Azt mondta, „a terrorizmus sosem igazolható”. Továbbra is szoros kapcsolatban marad az izraeli kormányfővel, és többek között felkérte Abdullah jordán királyt, hogy vegyen részt a kialakult helyzet körüli egyeztetésekben, valamint az amerikai Kongresszust is arra kérte, tárgyaljon a fejleményekről.

Joe Biden Izrael ellenségeinek címezve szavait arra figyelmeztetett, hogy „ez nem az a pillanat amikor az Izraellel szemben álló bármely szereplő a helyzetet saját előnyére fordíthatja, a világ figyel”.

Joe Biden és Anthony Blinken sajtótájékoztatója 2023. október 7-én.
photo_camera Joe Biden és Anthony Blinken sajtótájékoztatója 2023. október 7-én. Fotó: Samuel Corum/Getty Images via AFP

Lloyd Austin védelmi miniszter a Fehér Házban tartott egyeztetés és az izraeli kollégájával folytatott telefonos megbeszélése után arról beszélt, hogy az USA elkötelezett abban, hogy segítsen Izraelnek megvédeni állampolgárait a válogatás nélküli erőszaktól, és ellássa a önvédelemhez szükséges eszközökkel.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a történtek fényében elismerték, hogy az ismét nyílttá váló izraeli-palesztin konfliktus akadályozhatja azt az amerikai törekvést, hogy folytatódjon a megbékélési folyamat Izrael és az arab országok között. Az amerikai kormány a Donald Trump elnöksége idején több arab országgal kötött Ábrahám-egyezményt szeretné kiterjeszteni Szaúd-Arábiára és a közel-keleti térség egyéb államaira is.

A Biden-kormányzat illetékesei közölték, hogy Anthony Blinken külügyminiszter októberre Izraelbe és Szaúd-Arábiába tervezett látogatásának előkészítését egyelőre felfüggesztették, de az amerikai kormány arra ösztönzi Egyiptomot, Jordániát, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat, hogy próbálja elérni a feszültség oldását, bár tisztségviselők szerint a Hamász támadásának nagyságrendjét és a konfliktus mélységét tekintve ennek jelenleg kevés az esélye.

Kínát „mélyen aggasztja” az izraeliek és palesztinok közötti feszültség és erőszak jelenlegi eszkalációját – közölte kínai a külügyminisztérium. „Felszólítjuk az érintett feleket, hogy maradjanak nyugodtak, gyakoroljanak önmérsékletet, és haladéktalanul fejezzék be az ellenségeskedést a civilek védelme és a helyzet további romlásának elkerülése érdekében” – írták. „A konfliktus kiújulása ismét azt mutatja, hogy a békefolyamat elhúzódó megtorpanása nem tarthat fenn” – fogalmazott a minisztérium, felszólítva a nemzetközi közösséget, hogy „sürgősebben lépjen fel” annak érdekében, hogy „megtalálja a módját a tartós béke megteremtésének”. (MTI, Haaretz, BBC)