Legalább 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyerekek

külföld
2023 október 07., 16:57

A Külgazdasági és Külügyminisztérium legfrissebb információi alapján jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Szijjártó Péter közlése szerint valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását. A miniszter szerint a helyzet azonban kritikus, a jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést. „A helyszínen lévő diplomatáink már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban. Folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében.”

Már legalább 100 izraeli áldozata lehet a Hamasz támadásának. A palesztin szervezet fegyveresei szombat errel rakéták tucatjait lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből. Az izraeli válaszcsapásokban eddig 200-an halhattak meg.

A harcok miatt a Wizz Air felfüggesztette a Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv közti járatait. A szombat hajnali Budapestről induló járat biztonságban leszállt az izraeli repülőtéren, de onnan utasok nélkül tért vissza. A szombat reggel Debrecenből Tel Avivba tartó járat biztonsági okokból már Lárnakán szállt le. Az utasokat onnan visszaszállítják Debrecenbe.