Az izraeli ellenzék egyik pártja rendkívüli háborús kabinet létrehozását javasolja a szélsőjobb nélkül

háború
2023 október 09., 12:56

Folytatódtak a tárgyalások a rendkívüli egységkormányról, a Nemzeti Összetartozás Pártja pedig háborús kabinet felállítását követelte Itamar Ben-Gvir és Bezalel Szmotrics szélsőjobboldali miniszterek kizárásával.

Két nappal azután, hogy a Hamász meglepetésszerű támadást intézett, ami megdöbbentette Izraelt és több száz halálos áldozatot követelt, Beni Ganc volt védelmi miniszter Nemzeti Egységpártjának és Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjának képviselői találkoztak, hogy megvitassák a háború idejére tartó sürgősségi koalíció lehetőségét.

Netanjahu a Knesszetben
photo_camera Netanjahu a Knesszetben Fotó: NOAM MOSKOWITZ - KNESSET - HANDO/Anadolu Agency via AFP

A találkozó végén Ganc pártjának képviselői javaslatot tettek egy egyszerűsített hadikabinet létrehozására, aminek a tagjai Netanjahu, Joav Gallant védelmi miniszter, Ganc és a párttársa, Gadi Eizenkot az IDF volt vezérkari főnöke. Követelték, hogy a háborúval kapcsolatos döntéseket ebben az egyszerűsített kabinetben hozzák meg.

Ganc pártja emellett ragaszkodott ahhoz, hogy a rendkívüli kormány hivatali ideje alatt ne kövessenek olyan Knesszet-törvényeket, amik nem kapcsolódnak a háborúhoz. Azt mondta, nem kíván minisztereket kinevezni, csak tárca nélküli minisztereket a háború idejére.

A párt vasárnap közölte, hogy nem kíván koalíciós tárgyalásokat folytatni, és nem akarja, hogy a tárgyalásokon részt vevő politikusok csatlakozzanak a kormányhoz.

„Itt nem kormányt állítunk fel, csak ideiglenes keretet hozunk létre, ami lehetővé teszi számunkra a háború kezelését” – mondta egy magas rangú párttisztviselő. Ganc azt mondta, ideiglenes megállapodást akar kötni Netanjahuval a háború idejére, majd visszatér az ellenzékhez.

Ganc és Eizenkot eközben egy olyan mechanizmus létrehozását követeli, amik felhatalmazást adnak nekik, például vétójogot a biztonsági döntésekre vonatkozóan. „Nem a miniszterelnök vagy a védelmi miniszter helyett, hanem csak a háború irányításához” – mondta a tisztviselő.

A Yisrael Beiteinu elnöke, Avigdor Lieberman azt mondta, hajlandó csatlakozni egy rendkívüli kormányhoz azzal a feltétellel, hogy a vezetés megígéri, hogy felszámolja a Hamászt.

Ben-Gvir azt mondta, a pártja üdvözölné a szükségkormány felállítását, ha az ellenzéki pártok és a kormány „abszolút győzelmet” és „a Hamász hadseregének és kormányának szétzúzását” ígérné.

Szmotrics időközben közleményt adott ki, amiben egységre és összetartásra szólított fel. Hasonlóan szólalt fel Nir Barkat gazdasági miniszter, a Likud tagja: „Izrael háborúban áll, és itt az ideje egy nemzeti egységkormánynak. Ebben a bonyolult időben félre kell tennünk nézeteltéréseinket, és egyesülnünk kell az ellenséggel szemben, ami el akar pusztítani minket.”

Frissítés: korábban a címben tévesen szerepelt, hogy a Nemzeti Egységpárt a legnagyobb ellenzéki párt lenne, de ez nem igaz, csak 12 székük van a Knesszetben, Jaír Lapidéknak kétszer annyi van. A hibáért elnézést kérünk. (Haaretz)