Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását

háború
2023 október 09., 14:37

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását a Hamász hétvégi izraeli terrortámadása miatt.

Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa bejelentette, hogy az Európai Bizottság teljes, összesen 691 millió eurós fejlesztési portfólióját felülvizsgálja, és minden kifizetést azonnal felfüggeszt.

„A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletkeltés, az erőszak és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekednünk kell, most” – mondta a magyar biztos.

A lépés akkor történt, amikor Németország és Ausztria is bejelentette a palesztin területeknek nyújtott segélyek felfüggesztését.

A Hamász – az EU által terrorszervezetnek minősített fegyveres palesztin csoport – meglepetésszerű támadása a világ nagy részét váratlanul érte, több mint 800 izraeli halálát okozva, a megtorló csapásokban eddig 400 palesztin vesztette életét.

Az EU bejelentése olyan vitát nyit meg, ami a palesztin ügyek külső finanszírozása miatt régóta foglalkoztatja Izraelt.

Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa 2023. február 6-án.
photo_camera Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa 2023. február 6-án. Fotó: MARCO SABADIN/AFP

Az EU tavaly kb. 300 millió euróval járult hozzá palesztin entitásokhoz, és összesen 1,8 milliárd eurót ígért 2021 és 2024 között. Ez a teljes összeg több millió eurót tartalmaz a Palesztin Hatóságnak a köztisztviselők fizetésének támogatására és projektek meg NGO-k finanszírozására, valamint a menekültek támogatására egy ENSZ-ügynökségen keresztül.

Az uniós országok délután a külügyminiszterek ülésén adják meg első politikai válaszukat a finanszírozás felfüggesztésére vonatkozó javaslatra. A videomegbeszélést az EU Külügyi Szolgálata (EKSZ) hívta össze, hogy megvitassák a gyorsan fejlődő közel-keleti helyzetet.

Izraeli tisztviselők korábban bírálták az EU-t a palesztin szervezetek finanszírozásával kapcsolatban.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy „szigorú ellenőrzések vannak érvényben annak biztosítására, hogy ne legyen közvetlen vagy közvetett finanszírozás” a Hamásznak. De 0 tekintettel a hétvégi támadásra – a palesztin szervezetek ellenőrzése és az uniós pénzek eljuttatása – szinte bizonyosan változni fog.

Az EU régóta próbálja kezelni a 27 tagállama között az Izraellel fennálló konfliktusokkal kapcsolatos nézeteket. Franciaország, az északi államok és Írország hagyományosan olyan álláspontot támogat, amit más országok túlságosan palesztinbarátnak tartanak. A hétvégén az Európai Bizottság székházát izraeli zászló világította meg, Ursula von der Leyen bizottsági elnök pedig többször posztolt arról, hogy az EU kitartóan támogatja Izraelt. Az Európai Parlament néhány képviselője és kommentátora bírálta ezt a lépést. (Politico)