Megválasztották Ecuador legfiatalabb elnökét

külföld
2023 október 16., 04:47

A 35 éves üzletember, Daniel Noboa lesz Ecuador eddigi történetének legfiatalabb elnöke. Noboa a szavazatok 52,3 százalékával nyerte meg a vasárnapi választást.

Sok ideje nem lesz kormányozni, csak 2023 novemberétől 2025 májusáig, a mostani választásokat ugyanis előrehozták, miután Guillermo Lasso leköszönő elnök feloszlatta a parlamentet egy vádemelési eljárás miatt. Ettől persze még Noboa elindulhat a 2025-ös választáson is.

photo_camera Fotó: MARCOS PIN/AFP

Noboa november 25-én, öt nappal 36. születésnapja előtt teszi le az elnöki esküt. Győzelmét követően azt mondta, megkezdi a munkát „az új Ecuadorért, az erőszak, a korrupció és a gyűlölet által súlyosan megrongált ország újjáépítését”

Ecuadorban az elmúlt években elszaporodott a bandák által elkövetett erőszak. Augusztusban meggyilkolták Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelöltet is. Villavicenciót, a korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló neves újságírót kevesebb mint két héttel az általános választások első fordulója előtt lőtték le, amikor a fővárosban, Quitóban egy kampányrendezvényről távozott. (BBC)