Rakétákkal és drónokkal támadtak iraki és szíriai légi támaszpontokat, ahol amerikai katonák is vannak

háború
2023 október 20., 14:13

Csütörtök este drónokkal és Grad rakétákkal lőtték az iraki Ain el-Aszad légi támaszpontot, ahol a Nyugat-Irakba felvonultatott amerikai és külföldi biztonsági erők állomásoznak. A nyugat-iraki el-Anbár tartományban található légibázison több robbanást lehetett hallani – közölte két biztonsági vezető.

A Shafaq News hírportál szerint több rakéta is felrobbant a támaszpont területén.

Szíria déli részén is drónokkal támadtak egy amerikai légi támaszpontot, ahol kiképzők voltak, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek – közölte két amerikai vezető, akik szerint az egyik drónt lelőtték, de a másik kisebb sérüléseket okozott.

Amerikaiak a kurd YPG/SDF katonáit képezik ki Szíriában 2023. augusztus 16-án.
photo_camera Amerikaiak a kurd YPG/SDF katonáit képezik ki Szíriában 2023. augusztus 16-án. Fotó: Hedil Amir/Anadolu via AFP

A Délkelet-Szíriában található et-Tanf támaszpont annál az útvonalnál áll, amin az irániak gyakran szállítanak fegyvereket a libanoni Hezbollahnak.

A támadás végrehajtását az – Iszlám Állam ellen harcoló – Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita szervezet vállalta magára.

Szíriai ellenzéki aktivisták közölték, hogy csütörtökön dróntámadást intéztek egy kelet-szíriai kőolajipari létesítmény ellen is, ahol amerikai katonák tartózkodnak.

Omar Abu Lajla Európában dolgozó újságíró, aki a Deir-Ezzor 24 hírportál vezetője, elmondta, hogy robbanóanyagokkal megrakott drónok csapódtak be az Irakkal határos Deir-ez-Zór tartományban található Conoco olajmezőre.

Nyugati tisztviselők egyre inkább aggódnak az Izrael és a Hamász közötti konfliktus regionális „tovagyűrűzésének” veszélye miatt, mivel a térségben lévő amerikai erőket ismétlődő dróntámadások érik. Az arra utaló jelek közepette, hogy Izrael készen állhat arra, hogy jelentős szárazföldi offenzívát indítson Gáza ellen, és a feszültség fokozódik Izrael és Libanon határán, különösen az Irán által támogatott fegyveres szervezetek fokozták a fenyegetéseiket. (Guardian, MTI)