Tizenegy évvel az azeri baltás gyilkos kiadása után Örményország diplomáciai párbeszédbe kezdett Magyarországgal

külföld
2023 október 27., 12:06

Szijjártó Péter jereváni tárgyalása után örömmel jelentette be, hogy tíz év diplomáciai szünet után együttműködés épül ki Magyarország és Örményország között. A külügyminiszter szerint ezzel „hosszú vesszőfutás végére tesznek pontot".

Szijjártó elmondta, a közeledésben fontos szerepet játszott az örmény keresztény egyház. De az is segített, hogy 2021 végén öt örmény hadifoglyot hazahozott a magyar kormány, miután ezt letárgyalta Azerbajdzsánnal.

A magyar kormány emellett 116 millió forint támogatást nyújtott a hegyi-karabahi régióból Örményországba áttelepülő családoknak, és százezer adag vakcinával segítette a helyi védekezést a koronavírus-járvány idején. Szijjártó emellett további 40 millió forintos támogatást ígért a Hegyi-Karabahból elköltöző családok számára.

Szijjártó Péter és Ararat Mirzojan, örmény külügyminiszter
photo_camera Szijjártó Péter és Ararat Mirzojan, örmény külügyminiszter Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

A két külügyminiszter egy felsőoktatási együttműködési egyezményt is aláír, így évente harminc örmény tanulhat majd ösztöndíjjal magyar egyetemeken. Szijjártó emellett kérte az örmény külügyminisztert, hogy engedélyezze a magyar konzuli képviselet létrehozását Jerevánban. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy arra fogja ösztönözni a WizzAir légitársaságot, indítson Budapest-Jereván járatot.

Bár a Külügyminisztérium közleményében egy szó sincs róla, fontos megemlíteni, hogy Örményország azért szakította meg a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, mert a magyar kormány 2012-ben kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot.

Az azeri katona 2004-ben Budapesten baltával verte szét egy örmény katonatársa fejét. Safarovot azzal a feltétellel adták ki, hogy büntetését nem változtathatják meg. Hazatérésekor azonban azonnal elnöki kegyelemben részesült. (via MTI)