Hazájában előléptették a baltás gyilkost

bűnügy
2017 december 12., 19:27
comments 175

Azerbajdzsánban nemrég alezredessé léptették elő Ramil Safarovot, aki 2004-ben Budapesten baltával verte szét a fejét egy örmény katonának, aki vele együtt a NATO egyik nyelvtanfolyamán vett részt nálunk.

A férfit hazájában már akkor is hősként ünnepelték, itthon Safarovot életfogytiglanra ítélték 2006-ban, és Azerbajdzsán  hiába kérvényezte a büntetés mérséklését, vagy a férfi kiadatását, ezt Magyarország mindannyiszor elutasította.

Aztán 2012-ben teljesen váratlanul az Orbán-kormány kiadta Azerbajdzsánnak azzal a feltétellel, hogy büntetését nem változtathatják meg. Safarov hazatérésekor azonnal elnöki kegyelemben részesült, és ünnepelve fogadták. A botrányos kiadatás miatt Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatai Magyarországgal. 

Ramil Safarov ünneplése Azerbajdzsánban 2012-ben
photo_camera Ramil Safarov ünneplése Azerbajdzsánban 2012-ben Fotó: Facebook

 A magyar kormány továbbra is azt állítja, hogy a nemzetközi büntetőjogi egyezményeknek megfelelően jártak el, amikor kiadták az azeri baltás gyilkost. Arról pedig igazán nem tehetnek, hogy az azeriek átejtették őket.

Idén szeptemberben derült ki, hogy  az azeri diktatúra politikai elitje egy brit céghálón keresztül tartott fenn egy 2,9 milliárd dolláros titkos pénzügyi alapot, és azon keresztül befolyásos európai szereplőket fizettek ki, illetve mostak pénzt és vásároltak luxuscikkeket. 

Ezzel együtt kiderült az is, hogy akkor érkeztek azeri dollármilliók egy budapesti számlára, amikor az ország kiadta a baltás gyilkost. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal. (via TheArmenianWeekly)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.