Akkor érkeztek azeri dollármilliók egy budapesti számlára, amikor az ország kiadta a baltás gyilkost

Tbg
külföld
2017 szeptember 05., 17:22
comments 396

Magyar szál is felbukkan abban az azeri pénzmosási botrányban, amelyet a korrupcióellenes szervezet, az OCCRP kezdett el feltárni, miután egy dán lap, a Berlingskekiszivárgott banki dokumentumokhoz jutott hozzá.

Az azeri diktatúra politikai elitje egy brit céghálón keresztül tartott fenn egy 2,9 milliárd dolláros titkos pénzügyi alapot, amin keresztül fizettek ki befolyásos európai szereplőket, mostak pénzt, illetve vásároltak luxuscikkeket. 

A Guardian tényfeltárása szerint 2012 és 2014 között több mint 16 ezer kifizetés történt ebből az alapból.

A kiszivárgott adatokból azt látni, hogy a pénz egy részét politikusokra és újságírókra költötte a diktatúra, és a cél az volt, hogy az azeri diktátor, az Orbán Viktorral is közismerten jó viszonyt ápoló Ilham Aliyev elleni kritikákat kioltsák, és hogy az olajdiktatúra pozitív képét keltsék a világban.

A magyar MKB-n vezetett számlára érkeztek pénzek

Az Átlátszó most azt is kiderítette, hogy bizony magyar szála is lehet a történetnek, bár a szövevényes cégháló miatt rendkívül nehéz utánajárni a dolgoknak.

„A tisztázatlan eredetű pénzekből Magyarországra is jutott: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több mint hétmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A magyar bankszámla névleges tulajdonosát, egy offshore céget 2015-ben felszámolták; azt egyelőre nem tudni, mi lett az ideküldött pénz sorsa.”

Írja a tényfeltáró újság, majd egy másik cikkében azt boncolgatja, az azeri pénzmosoda pénzei hogyan landolhattak egy azrei tulajdonban lévő, de az MKB-n vezetett számlán.

„ ...mutatunk ezekből az időkből egy különös tranzakciót: egy szoros bakui kormánykapcsolatokkal rendelkező offshore cég dollármilliókat kapott a magyar MKB bankban vezetett bankszámlájára Safarov kiadása után.”

A lap azt írja összesen 7 millió dollár mozgott 2012-2013-ban a Metastar Invest LLP offshore-cégtől egy másik offshore cég, a Velasco International Inc. magyarországi bankszámlájára. 

A hirtelen megjavuló magyar-azeri kapcsolatok

Budapest, 2017. július 24...Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) egy mezt ajándékoz Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszternek a budapesti Groupama Arénában 2017. július 24-én
photo_camera Budapest, 2017. július 24...Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) egy mezt ajándékoz Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszternek a budapesti Groupama Arénában 2017. július 24-én Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA
Ilham Aliyev azeri elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a stratégiai partnerségrõl szóló közös nyilatkozat aláírása után Budapesten a Parlamentben 2014. november 11-én.
photo_camera Ilham Aliyev azeri elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a stratégiai partnerségrõl szóló közös nyilatkozat aláírása után Budapesten a Parlamentben 2014. november 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Azad Ragimov azeri ifjúsági és sportminisztert Budapesten 2015. február 20-án.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Azad Ragimov azeri ifjúsági és sportminisztert Budapesten 2015. február 20-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Ugyanebben az időszakban váratlan fordulat történt a magyar diplomáciában is, ez a baltás gyilkos ügyében mutatkozott meg 2012-ben.

Az azeri katonatiszt, Ramil Safarov 2004-ben végzett egy örmény katonával Budapesten, miután itt vendégeskedett egy NATO-program keretében. Mint később sokszor hangoztatta, hazájában egy örmény megölése nem számít bűncselekménynek.

Miközben a férfit hazájában hősként ünnepelték, itthon Safarovot egyszerű életfogytiglanra ítélték 2006-ban, és hiába kérvényezte Azerbajdzsán a büntetés mérséklését, vagy a férfi kiadatását, ezt Magyarország mindannyiszor elutasította.

Aztán 2012-ben teljesen váratlanul változott a magyar álláspont, és Safarovot kiadta Magyarország azzal a feltétellel, hogy büntetését nem változtathatják meg. Safarov hazatérésekor azonnal elnöki kegyelemben részesült.

A büntetésvégrehajtás átadása nem sokkal azután történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, majd Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár is Azerbajdzsánba utazott egy lehetséges gazdasági együttműködésről tárgyalni. (Átlátszó)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.