A kormány szerint a nemzetközi büntetőjogi egyezményeknek megfelelően jártak el, amikor kiadták az azeri baltás gyilkost

POLITIKA
2017 október 02., 16:09
comments 168

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő arról adott be írásbeli kérdést a kormánynak, hogy:

„Akkor is Európa keresztény értékeit védte a magyar kormány, amikor kiadta az azeri baltás gyilkos Ramil Safarovot?”

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter helyett a KDNP-s Rétvári Bence válaszolt. Azt írta:

„Magyarország minden nemzetközi büntetőügyben, így az Ön által hivatkozott büntetés végrehajtási kérelemben is a nemzetközi büntetőjogi egyezményeknek megfelelően járt el. A sajtóhírekre utalással megfogalmazott vádaskodásait visszautasítom. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy akkor, amikor a külföldi sajtóhírekben említett utalások történtek, az MKB nem magyar, hanem német tulajdonban volt.”

A Magyarországon az örmény szobatársát meggyilkoló Ramil Səfərovot pár éve valószínűleg Orbán Viktor döntésére adta ki Magyarország, holott tudni lehetett, hogy Azerbajdzsánban rögtön szabadon engedik, és hősként ünneplik.

Ramil Safarov ünneplése Azerbajdzsánban 2012-ben
photo_camera Ramil Səfərov ünneplése Azerbajdzsánban Fotó: Facebook

Egy hónapja derült ki, hogy az azeri diktatúra politikai elitje egy brit céghálón keresztül tartott fenn egy 2,9 milliárd dolláros titkos pénzügyi alapot, és azon keresztül befolyásos európai szereplőket fizettek ki, illetve mostak pénzt és vásároltak luxuscikkeket. Az is kiderült, hogy akkor érkeztek azeri dollármilliók egy budapesti számlára, amikor az ország kiadta a baltás gyilkost. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.