3 milliárd dolláros titkos alapból fizethetett le európai politikusokat és újságírókat az azeri diktatúra

külföld
2017 szeptember 05., 06:25
comments 127


Az azeri diktatúra politikai elitje egy brit céghálón keresztül tartott fenn egy 2,9 milliárd dolláros titkos pénzügyi alapot, amin keresztül fizetek ki befolyásos európai szereplőket, mostak pénzt, illetve vásároltak luxuscikkeket. A Guardian tényfeltárása szerint 2012 és 2014 között több mint 16 ezer kifizetés történt ebből az alapból.

A kiszivárgott adatokból azt látni, hogy a pénz egy részét politikusokra és újságírókra költötte a diktatúra, és a cél az volt, hogy az azeri diktátor, az Orbán Viktorral is közismerten jó viszonyt ápoló Ilham Aliyev elleni kritikákat kioltsák, és hogy az olajdiktatúra pozitív képét keltsék a világban.

Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a finanszírozottak tudták volna, eredetileg honnan származik a pénz, amit kifizettek nekik. Sem az azeri kormány, sem Aliyev családja nem reagált eddig a megjelent vádakra. 

Abban az időszakban, amikor a kifizetések tartottak, Azerbajdzsánnak meglehetősen rossz volt a nemzetközi sajtója: rendszerszintű korrupcióról, választási csalásokról, emberi jogi visszaélésekről, civilek és újságírók elleni fellépésekről szóltak a hírek. 

Ezt próbálhatták meg ellensúlyozni az alappal, amit négy brit fedőcégen keresztül szórtak ki. A pénz jelentős része lobbistáknak, újságíróknak, politikusoknak és üzletembereknek ment el. 

A korrupcióellenes szervezet, az OCCRP jelentése szerint a módszer sikeresnek tűnt, 2013-ban például sikerült az Európa Tanácsban elgáncsolni egy Azerbajdzsánnal kritikus szavazást 2013-ban. (Az Európa Tanács nem összekeverendő az EU csúcsszervével, az Európai Tanáccsal.) A strasbourgi székhelyű tanácsnak 47 tagja van, hogy hogyan bukott meg végül a szavazás, azt jelenleg is vizsgálják, év végére várható jelentés. 

A kifizetések a dán nagybankon, a Danske Bankon keresztül történtek. A bank annyit elismert, hogy nem tettek meg eleget azért, hogy kiszúrják a gyanús tranzakciókat. 

A kifizetett politikusok között volt az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének több tagja, így például Eduard Lintner, egy egykori német képviselő, a bajor CSU tagja, illetve egy olasz politikus, Luca Volonté. Lintner 2010 óta nem képviselő, helyette megalapította a német-azeri barátságért létrehozott társaságot Berlinben, ami 819 ezer eurót kapott az alapból. Egy 61 ezer kifizetés két héttel azután történt, hogy Lintner visszatért Azerbajdzsánból, ahol az elnökválasztás tisztaságát figyelte meg. Akkor azt nyilatkozta, hogy a választás minősége a német szintnek felelt meg, holott rengeteg jelzés született más megfigyelőktől arról, hogy súlyos visszaélések történtek. A politikus azt állítja, az összeget a társasága, és nem ő kapta, és fogalma sem volt a pénz eredetéről. (Guardian, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.