Szijjártó: Sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Szijjártó Péter kvótaügyi sajtótájékoztatóján Czinkóczi Sándor arról is megkérdezte a külügyminisztert, hogy mit szól ahhoz, hogy az azeri korrupciós botránynak magyarországi szála is van. 

Arról van szó, hogy kiderült, az azeri állam vezetői egy csomó pénzt költöttek európai politikusok és újságírók megkenésére, illetve a titkos alapot pénzmosásra és luxuscikkek vásárlására is használták. 

A dokumentumok szerint 2012-ben egy magyarországi bank számlájára is utaltak 7 millió dollárt az alapból. A számla egy offshore cég nevén volt, és a tranzakció akkoriban történt, amikor a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost. Az illető egy örmény katonát ölt meg Budapesten, és ahogy azeri földre ért, az ottani hatóságok szabadon engedték, és hősként ünnepelték. Annak ellenére, hogy a magyar kormány abban a tudatban adta ki, hogy azeri börtönben tölti le a büntetését.

Szijjártó válaszában határozottan elutasította még a feltételezést is, hogy a pénznek és a kiadatásnak köze lehet egymáshoz:

"Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, ami kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között!"

A külügyminiszter azt mondta, hogy nagyon szeretné, ha minél hamarabb kiderülne, hogy a pénz utalásakor pontosan mi történt, "mert addig alaptalan rágalmakat lehet nyomni" az üggyel kapcsolatban. 

Szijjártó felháborítónak tartaná, ha kiderülne, hogy valóban politikusokat és újságírókat kentek meg Európában, ez elfogadhatatlan szerinte. Tudomása szerint hazai és nemzetközi vizsgálat is lesz az ügyben, bár a magyar külügyminisztériumot még nem keresték meg.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.