Szijjártó: Megerőszakolták az európai jogot

eu
2017 szeptember 06., 08:06
comments 743

Szerda délelőtt kiderült, hogy elvesztette a kvótapert Magyarország. 

Az EU bíróságának ítéletéből az következik, hogy Magyarország nem halogathatja tovább, hogy megkezdje 1294 menekült ügyének elbíráslását, akik Olaszországban vagy Görögországban vannak most.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszterek reagáltak erre.

Szijjártó: Ez felháborító

Szijjártó szerint a döntés felháborító és felelőtlen. Veszélyezteti egész Európa biztonságát és jövőjét, és ellentétes az európai nemzetek és a magyar nemzet érdekeivel.

Szijjártó Péter és Trócsányi László.
photo_camera Szijjártó Péter és Trócsányi László. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szijjártó szerint ez nem jogi, szakmai, hanem politikai döntés.

 "A politika megerőszakolta az európai jogot és az európai értékeket" - mondta.

Szerinte a döntés nyíltan legitimálja az Európai Bizottság joghatóságát az európai nemzetek felett. (Ez azért hazugság, mert az EU tanácsának belügyi formációja, és nem a bizottság fogadta el a kvótadöntést. A magyar kormány is a tanácsot perelte, nem a bizottságot.)

Magyarország kormánya továbbra is megvédi a magyar embereket - mondta még Szijjártó. 

link Forrás

Szerinte itt lenne az ideje, hogy a kötelező kvótát az EU átadja a múltnak, mert ez egy sikertelen válasz a migrációs helyzetre, hiszen néhány héttel a lejáró határidő előtt csak a negyedét sikerült szétosztani a határozatban szereplő 120 ezer menekültnek. 

"A jövőben is harcolni fogunk, az igazi csata csak most kezdődik el, minden jogorvoslati lehetőséggel élni fogunk, hogy ne lehessen döntést hozni arról a magyarok feje felett, hogy kit fogadjunk be" - jelentette ki. (A konkrét jogorvoslat azért nehéz ügy, mert az EU bíróságán nincs fellebbezési lehetőség.)

"Továbbra is megvédjük a schengeni övezet külső határát, megvédjük Ausztriát és Németországot is. Az Európai Bizottságnak is a védekezést kellene támogatni" - jelentette ki.

"Juncker leveléből világosan látszik, hogy a bizottság csak az illegális bevándorlók befogadását támogatja. Lehet ezt csűrni-csavarni, de a bizottság csak a befogadást támogatja, a védelmet nem, mert aki nem támogatja a kerítést, az a befogadást támogatja" - mondta még arról, hogy a bizottság elnöke elutasította azt a magyar kérést, hogy fizessék ki a kerítés költségének a felét.

Trócsányi: Tovább harcol a magyar kormány

Trócsányi László igazságügyi miniszter is sajnálkozott a bíróság döntésén. További jogi küzdelmet ígért.

"Újabb jogi vitát indítunk, az igazi csata csak most kezdődik" - jelentette ki ő is. A kormány újabb perre készül tehát, valószínűleg arra a kötelezettségszegési eljárásra célozva, amely egy újabb bírósági ítélethez vezethet.

"Szomorú, hogy a bizottság erejét növelte a döntés" - jelentette ki. Szerinte azért van ez így, mert önkéntes befogadásról döntöttek csak a tagállami vezetők, és ezt a belügyminiszterek tanácsa önkényesen felülírta 2015. szeptemberében (azonban ez nem a bizottság, hanem a tanács testülete, Trócsányi következetesen keverte érvelésében az intézményeket).  

Szijjártó Péter
photo_camera Szijjártó Péter Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Trócsányi úgy vélte, hogy nem a formai, hanem tartalmi szempontok árulják el, hogy valami jogalkotás-e, vagy sem. Szerinte a bíróság csak a formai részét vizsgálta a kvótadöntésnek, és ez nem jó. 

Trócsányi dicsérte a magyar kormány beadványát, szerinte nagyon színvonalasan érveltek a bíróság előtt. Ezért is csodálkozott, hogy elvesztettük a pert.

Az Index megkérdezte, hogy ha a magyar kormány nem teljesít egy bírósági ítéletet, akkor nem tart-e attól, hogy ez kedvet ad a magyar polgároknak, hogy ők se hajtsanak végre ítéleteket. Trócsányi erre azt mondta, hogy most csak azt mondta ki a bíróság, hogy a kvótadöntés legitim volt, de annak a végrehajtása már egy másik kérdés. (Ebben formailag igaza van a miniszternek, azonban a mostani ítélet nyomán szinte biztos, hogy előbb-utóbb lesz bírósági ítélet a határozat végrehajtásának kikényszerítéséről is. Az arról szóló per a kötelezettségszegési eljárásból következhet majd, erről itt írtunk korábban.)

Szijjártó: Az embercsempészeknek jó a kvóta

Szijjártó a 444 kérdésére azt mondta, hogy ő általában szólt az Európába érkezőkről, ezért beszélt illegális bevándorlókról, ezért nem mondott menekülteket. (Ez azért különös, mert az EU-s kvótahatározat kifejezetten a menekültekről szól, akiknek ügyét a magyar hatóságoknak is kellene vizsgálniuk, vagyis nem illegálisan Európában tartózkodó emberekről.)

link Forrás

Szijjártó szerint a kvóta csak az embercsempészeknek jó, mert így könnyebb meggyőzniük az embereket, hogy jöjjenek Európába. 

Bízik abban, hogy a visegrádi csoport tovább harcol majd a kvóták ellen. Közben pozsonyi kollégája viszont arról beszélt, hogy Szlovákia tiszteletben tartja az EU bíróságának döntését, ami elég másképpen hangzik, mint megerőszakolásról értekezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.