Kerítésvita: Juncker benyújtotta a számlát Orbánnak

Tbg
eu
2017 szeptember 05., 18:25
comments 218

A magyar miniszterelnök múlt héten vetette fel, hogy a menekültválság alkmalmából hangos nemzetközi tiltakozás közepette emelt magyar határkerítés számlájának felét az Európai Uniónak kell kifizetnie. 

Orbán több mint 400 millió eurót kért az EU-tól, a kerítés a magyar álláspont szerint több mint 800 millióba került.

Nem sokáig késlekedett az Európai Bizottság válasza, szóvivőjén keresztül Jean-Claude Juncker megüzente, számos dologra, köztük határellenőrzésre ad az EU pénzt, kerítés építésére nem.

„A szolidaritás kétirányú utca.”

- hangzott el a fő ellenérv.

A POLITICO birtokába került ugyanakkor Juncker erről szóló, Orbánnak címzett levele, ami az újság szerint azt is tartalmazza, mennyi pénztől esett el Magyarország, amikor megtagadta, hogy menekülteket fogadjon be.

2015-ben, miután Magyarország megtagadta „54 ezer menekült befogadását, ezzel vissza is utalta a menekültek után járó 4 millió eurós összeget, amit a Bizottság megelőlegzett az országnak”.

Sőt, összesen 3 válságalapból azért esett el Magyarország 6,26 millió eurótól, mert „nem végezte el a szükséges papírmunkát”.

Juncker továbbá megemlíti, hogy Magyarország jelenleg is részesülhet, ugyancsak határvédelemre elkölönített 40 millió eurós alapból.

Juncker emellett kifjetette, hogy Magyaország jelenleg is évente a GDP-jének a 3 százalékat megkapja fejlesztési támogatásként. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.