Kerítésvita: Juncker benyújtotta a számlát Orbánnak

A magyar miniszterelnök múlt héten vetette fel, hogy a menekültválság alkmalmából hangos nemzetközi tiltakozás közepette emelt magyar határkerítés számlájának felét az Európai Uniónak kell kifizetnie. 

Orbán több mint 400 millió eurót kért az EU-tól, a kerítés a magyar álláspont szerint több mint 800 millióba került.

Nem sokáig késlekedett az Európai Bizottság válasza, szóvivőjén keresztül Jean-Claude Juncker megüzente, számos dologra, köztük határellenőrzésre ad az EU pénzt, kerítés építésére nem.

„A szolidaritás kétirányú utca.”

- hangzott el a fő ellenérv.

A POLITICO birtokába került ugyanakkor Juncker erről szóló, Orbánnak címzett levele, ami az újság szerint azt is tartalmazza, mennyi pénztől esett el Magyarország, amikor megtagadta, hogy menekülteket fogadjon be.

2015-ben, miután Magyarország megtagadta „54 ezer menekült befogadását, ezzel vissza is utalta a menekültek után járó 4 millió eurós összeget, amit a Bizottság megelőlegzett az országnak”.

Sőt, összesen 3 válságalapból azért esett el Magyarország 6,26 millió eurótól, mert „nem végezte el a szükséges papírmunkát”.

Juncker továbbá megemlíti, hogy Magyarország jelenleg is részesülhet, ugyancsak határvédelemre elkölönített 40 millió eurós alapból.

Juncker emellett kifjetette, hogy Magyaország jelenleg is évente a GDP-jének a 3 százalékat megkapja fejlesztési támogatásként. (Politico)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.