Az EU nem fizeti a magyar kerítés felét

Tbg
eu
2017 szeptember 01., 16:29

„Támogatunk határvédelmi intézkedéseket az EU külső határain. Ez lehet a megfigyelő rendszer fejlesztése, lehet a határellenőrző rendszer fejlesztése. ... de kerítéseket nem finanszírozunk” – jelentette ki pénteken Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője. 

Orbán Viktor csütörtökön fordult levélben Jean-Claude Junckerhez, amelyben az európai szolidaritásra hivatkozva azt kérte, hogy az EU a határkerítés költségeinek felét fizesse ki: „Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje.”

Orbán utalt arra, hogy Olaszország és Görögország is kap a határainak védelméért cserébe támogatást.

„A szolidaritás kétirányú utca, és minden tagállamnak részt kell vállalnia a terhekből is. Ez nem olyan, mint egy a la carte menü, hogy azt kérünk, amit akarunk” –  érvelt Winterstein. Az Euobserver megjegyzi, hogy az EU 93 millió euróval támogatta Magyarországot a menekültválság kezeléséért; mind a migrációs alapból (AMIF), mind a belső biztonsági alapból (ISF) részesült az ország, és 6 millió eurós plusztámogatást kapott Magyaroszág a vésztartalékből.

Ezzel szemben Magyarország 2015-ben visszautasította az EU tervét, miszerint a befogadottakat a tagállamok arányosan osszák el egymást között, majd elkezdett építeni egy 175 kilométer hosszú kerítést a határra. A londoni Overseas Development Institute szerint, az EU 2014 óta több mint 17 milliárd eurót költött határvédelemre, a menekültválság kezelésére. (Reuters/EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.