Orbán reméli, hogy az európai szolidaritás jegyében Brüsszel a határvédelmi kiadásaink felét belátható időn belül megtéríti

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Kormányinfón bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, és arra kéri, hogy a migrációs válságban legközvetlenebbül érintett tagállamokhoz, Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan Magyarország is részesüljön uniós támogatásban a határvédelem okán.

Az orbanviktor.hu-n idéztek is Orbán leveléből (Ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében is érvényesüljön), amiben a miniszterelnök ezeket írja:

  • „Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz. A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben.”
  • Az elmúlt két évben ezt a magyar költségvetés számára komolynak számító, előre nem kalkulálható terhet Magyarország szinte teljesen egyedül viselte.
  • „A magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön. Meggyőződésünk, hogy Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan a magyar oldalon felmerült, de közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek viseléséből az ilyenkor szokásos módon az Európai Uniónak is ki kell vennie a részét. Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje.”
  • „Magyarország, amikor a közös határokat védte, cselekedettel és nem kéréssel kezdte. Remélem, hogy az európai szolidaritás jegyében joggal számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a többi tagállam képviseletében eljárva az eddig felmerült rendkívüli határvédelmi kiadásaink felét belátható időn belül megtéríti.”

Az egyelőre nem derült ki, hogy ez a 270 milliárd forint miből állt össze. (Itt a teljes levél angolul.)

Pont két évvel ezelőtt egyébként Orbán Viktor azt mondta a határvédelemmel kapcsolatban, hogy most nem tárgyal pénzről, nem kér anyagi segítséget az EU-tól a menekültválság kezelésére, mert „a pénznél fontosabbak az értékek és a szabályok”.