Orbán kifizettetné a határzár költségeinek felét az unióval

Fotó: Alexey Vitvitsky/Sputnik

Csütörtök délután megkezdődött a parlamenti ciklus utolsó őszi ülésszakát felvezető kormányinfó Lázár Jánossal, és a Miniszterelnökséget vezető miniszter rögtön tolmácsolt is egy új politikai kezdeményezést. 

Lázár rögtön a menekültkérdéssel kezdte a tájékoztató, és közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, és arra kéri, hogy a migrációs válságban legközvetlenebbül érintett tagállamokhoz, Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan Magyarország is részesüljön uniós támogatásban a határvédelem okán. 

Az elhangzottak szerint Magyarország idáig 800 millió eurót fizetett ki Magyarország a kerítések és egyéb határvédelmi intézkedésekért, és mivel a beruházások nem csak az ország, de az egész kontinens biztonságát szolgálják, elvárható, hogy Brüsszel is vállalja ennek ráeső költségeit.  

Lázár arról is beszélt, hogy a kormány "kérés helyett cselekedett", valójában mivel Magyarország saját szuverén döntéséből adódóan emelt falat a határra, nem látszik beváltható követelésnek, hogy ennek költségeit az unió átvállalja. Elsőre életszerűbbnek látszik, hogy a kormány az unióellenes politika és kommunikáció egy újabb fejezetén dolgozik. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.