Az NKA szerint a Szépírók Társasága politikainak állítja be a szakmai döntést, amivel nulla forint támogatást ítéltek meg nekik

KULTÚRA
2023 november 02., 08:18

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nem szüntette meg a Szépírók Társaságának támogatását, mert ilyennel nem rendelkezett a Társaság - reagált az NKA a független irodalmi szervezet keddi közleményére.

Az NKA azt írta, projektek (rész)támogatását végzi, így nem feladata, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával.

Az NKA szerint a Szépírók Társasága már többedik alkalommal próbálja politikai döntésnek beállítani az NKA Szépirodalom Kollégiuma által hozott szakmai támogatási döntést. Az NKA szerint az irodalmi szervezet ezzel a narratívával az adománygyűjtő kampányát akarja segíteni.

A Szépíró-díj október 29-ei díjátadója
photo_camera A Szépíró-díj október 29-ei díjátadója Fotó: Olah Gergely Mate/ogm

Az NKA azt írta, a döntéshozó kollégiumban egyetlen tagnak sem volt kifogása az elutasító döntés ellen. A kuratóriumban egyébként kilencen vannak, a szakmai szervezetek, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kulturális és Innovációs miniszter egyaránt 3-3 főt delegál.

A Szépírók Társasága kedden arról írt közleményében, indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül szüntette meg teljes támogatását az NKA a 2024-es évre. A szervezet nehezen tudta máshogy értelmezni, mint egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként.

A Szépírók Társasága kedden gyűjtést indított, az adományokat ezen az oldalon várják.