Megszünteti a Szépírók Társaságának támogatását a Nemzeti Kulturális Alap

KULTÚRA
2023 október 31., 17:41

Indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül teljesen megszünteti a Szépírók Társaságának támogatását a 2024-es évre a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma. A független irodalmi szervezetet erről hétfőn értesítették.

A szervezet azt írta közleményében, a döntést nehezen tudja máshogy értelmezni, mint egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. A lépést a független színházak kivéreztetéséhez hasonlónak tartják.

A pályázatukat az előző évek sikeres anyagaival megegyező színvonalon, hasonló tartalommal állították össze, és az igényelt költségvetésüket is a szerényebb méretű keretösszegnek megfelelően tervezték meg.

Külön érdekesnek tartják, hogy éppen a negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító szervezetüket nem támogatja az alap. Magyarországi és határon túli szerzőik így önképviseleti lehetőség nélkül maradnak.

A Szépíró-díj október 29-ei díjátadója
photo_camera A Szépíró-díj október 29-ei díjátadója Fotó: Olah Gergely Mate/ogm

A szervezet támogatását egyébként már a 2023-as évre is radikálisan csökkentették, a korábbi években megszavazott összegnek csak a harmadát kapták meg.

A Szépírók Társaságát 1997-ben alapították a korszerű irodalomszemlélet, a hatékony érdekképviselet és a demokratikus kultúrpolitika fórumaként. Az egyesület tagjai írók, irodalomtörténészek, kritikusok, fordítók és irodalomszervezők. Többek között Nádas Péter, Dragomán György és Závada Pál is a szervezet tagja.

A szervezet gyűjtést indított, az adományokat ezen az oldalon várják.