Semjén egy háromlábú székhez hasonlította a magyarságot

POLITIKA
2023 november 16., 17:05

Száz évig hátrány volt, hogy valaki magyar, itt az ideje, hogy végre előny legyen – jelentette be Semjén Zsolt a Magyar Diaszpóra Tanács XII. ülésén, Budapesten.

A miniszterelnök-helyettes a magyar állam értelmének és céljának nevezte, hogy a magyar nemzet fennmaradjon és minden magyar életminősége javuljon.

Akkor és csak akkor tud a magyar nemzet csonkítatlanul fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad – mondta Semjén Zsolt.

A magyarságot egy háromlábú székhez hasonlította: az egyik láb az anyaországi magyarság, a másik a Kárpát-medence magyarsága, míg a harmadik a diaszpóra magyarsága, és ha bármelyik láb kiesik vagy eltörik, felborul a szék.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Magyar Diaszpóra Tanács XII. ülésén, a Várkert Bazárban 2023. november 16-án.
photo_camera Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Magyar Diaszpóra Tanács XII. ülésén, a Várkert Bazárban 2023. november 16-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Semjén szerint nem azért vagyunk világnemzet, mert az akartunk lenni, hanem mert a történelem viharai (Trianon tragédiája, a két világháború, a náci és kommunista diktatúra, a levert 56-os forradalom) miatt azzá váltunk.

Száz évig hátrány volt, hogy valaki magyar itt, az ideje, hogy végre előny legyen: jobb iskolája legyen, megnövekedett gazdasági lehetőségei legyenek és a magyar állampolgárság által a magyar nemzet teljes jogú tagja lehessen – mondta.

Semjén szerint a nemzetpolitika négy alappillérére:

  1. az identitás megerősítésére,
  2. a nemzet közjogi egyesítésére a honosítás által,
  3. a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programra,
  4. az etnikai magyar pártok támogatására.

Semjén azt mondta, 2010-hez képest megtízszerezték a külhoni magyarság támogatását, az akkori 13 milliárdos összeg idén már eléri a 150 milliárd forintot, és az Orbán-kormányok már összesen 1300 milliárd forintot fordítottak a külhoni magyarság támogatására.

A nemzeti virtuális tér fejlesztése lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgárok bárhol a világon regisztráció után a „teljes magyar államrezont” és a közmédia összes adását elérjék – mondta Semjén.

Beszélt arról is, hogy a diaszpórában is nagyszerűen működik a honosítás, „aki magyar állampolgár akart lenni, az lett”, eddig összesen 1,175 millióan tettek állampolgársági esküt. (MTI)