Zelenszkij azzal számol, hogy az oroszok egy Majdan3 fedőnevű művelettel tervezik megbuktatni az év végéig

háború
2023 november 21., 14:04

„Az első alkalom nagyon izgalmas, amikor legelőször történik, utána már csak olyan, mint a Covid. Aztán már csak a titkosszolgálat jelzi, hogy egy vagy több csoport is érkezett Ukrajnába, hogy megpróbálják” - mesélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Sun újságíróinak arról, hogyan szokott hozzá az ellene tervezett merényletekhez. Hogy hányszor próbálták megölni, pontosan nem tudja, de legalább ötször vagy hatszor biztosan.

Zelenszkij szerint az oroszok egy Majdan3 fedőnevű művelettel akarják megbuktatni az év végéig. Ez nem feltétlenül a meggyilkolását jelenti, de mindenképpen a leváltását, és ehhez minden eszközt bevetnének. Az ukrán elnök azt mondta, együtt tud ezzel élni. Arra a kérdésre, hogy megöletné-e Putyint, csak annyit mondott, hogy ez egy háború, és Ukrajnának minden joga megvan hozzá, hogy megvédje a földjét.

photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: HANDOUT/AFP

Kizárta, hogy jövőre megtartanák a választásokat, mert a hadiállapotban ezt nem is lehetne megtenni, és megosztaná az országot háború idején. Elismerte, hogy a tavaszi ellentámadás sikereinek elmaradása elbizonytalanított néhány szövetségest, ugyanakkor tagadta, hogy patthelyzet alakult volna ki: „Morálisan nincs patthelyzet, mi itthon vagyunk, az oroszok meg a mi földünkön. A levegőben sincs patthelyzet, mert az oroszok itt erősebbek. Hogyan haladjunk előre, ha nem tudjuk ellenőrizni a légteret?”

Zelenszkij kijelentette, hogy nem tárgyalna bármi áron a békéről, mert nem tudja elhinni sem Putyinnak, sem az oroszoknak, hogy be akarják fejezni a háborút. „Ők meg akarnak ölni minket, mi pedig igazságot akarunk.”