Tavaly az év minden napjára jutott több mint 133 nő és lány, akiket saját családtagjaik gyilkoltak meg

2022-ben világszerte közel 89 ezer nőt és lányt gyilkoltak meg szándékosan, ami az elmúlt két évtized legmagasabb száma. Sőt, miközben az összesített adatok alapján globálisan csökkent a gyilkosságok száma, addig a meggyilkolt nők száma 2021-ben megugrott, és azóta is csak nőtt - derül ki az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) összegzéséből, amelynek fő állításai a következők:

link Forrás
  • A legtöbb nő- és lánygyilkosság nemi indíttatású: 2022-ben körülbelül 48 800 nőt és lányt gyilkolt meg partnerük vagy családtagjuk. Ami annyit tesz, hogy az év minden napjára jutott 133 ilyen típusú gyilkosság.
  • Vagyis az UNODC adatai szerint a gyilkosságok több mint felét, körülbelül 55 százalékát családtag vagy élettárs követi el. Ugyanez az arány a férfiak elleni gyilkosságok esetében csupán 12 százalék.
  • Nők elleni erőszak ellenes tüntetés 2015-ben Indiában. (SAM PANTHAKY / AFP)
  • A női áldozatok 53 százalékát saját otthonában gyilkolták meg, ezen belül pedig a gyilkosságok 66 százalékát követték el a nők partnerei vagy családtagjai.
  • Nincs a világnak olyan régiója, ahol ne lenne jelen az ilyen típusú, nemi alapon történő gyilkosság. A becslések szerint a nők elleni erőszak legtöbb áldozatát Afrikában regisztrálták (20 ezer áldozatról szól a jelentés).
  • 2013 óta, vagyis amióta az UNODC megkezdte a regionális adatok közzétételét, ez volt az első év, amikor Afrika megelőzte Ázsiát e tekintetben - bár azt a jelentés is megjegyzi, hogy az adatok korlátozott elérhetősége miatt ezek a számok nem tekinthetőek pontosnak.
  • 2010 és 2022 között Európában 21 százalékkal csökkent a nők ellen elkövetett nemi indíttatású, családon belüli gyilkosságok száma, bár egyes régiókban tapasztalhatóak visszaesések Nyugat- és Dél-Európában, főleg a Covid-19 járvány kitörése óta.
  • Amerikában eltérő tendenciák figyelhetőek meg: míg Közép- és Dél-Amerikában 2017 és 2022 között csökkent (10, illetve 8 százalékkal), Észak-Amerikában stagnált, a Karib-térségben viszont 8 százalékkal nőtt a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma.

Az UNDOC közleményében Gáda Váli, a szervezet igazgatója úgy fogalmazott: „A nők ellen elkövetett gyilkosságok riasztóan magas száma kíméletlenül rámutat arra, hogy az emberiség még mindig nem győzte le a mélyen gyökerező egyenlőtlenségeket és a nők elleni erőszakot.”Jelezte azt is, hogy sürgősen foglalkozni kell a rendszerszintű egyenlőtlenségekkel és javítani kell az igazságszolgáltatás vonatkozó részein, „hogy egyetlen nőnek se kelljen rettegnie az életéért amiatt, mert nőnek született.” Becslések szerint Magyarországon évente 50 ember életét követeli a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszak. Az összes áldozatot azonban nem ismerjük, ugyanis nincs olyan hivatalos szerv ma hazánkban, amely pontos adatokat tenne közzé nyilvánosan.

A NANE Egyesület azonban a nyilvánosan elérhető információk (jellemzően sajtóhírek) alapján minden évben összegyűjti, majd felolvassa az áldozatok névsorát és történetét a Néma Tanúk Felvonulásán.

Idén november 25-én kezdődik a 16 Akciónap globális kampány, melynek célja a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés.Ennek keretében szombaton 10 órakor kezdődik a megemlékezés az Eötvös10-ben (Budapest, Eötvös u. 10, 1067 ), ahol az elmúlt egy év áldozataira emlékeznek, majd a Hősök terére vonul a Néma Tanúk Felvonulás, ahol gyertyát is gyújtanak.

photo_camera Néma Tanúk Felvonulás, 2022
Fotó: Németh Dániel/444

Ahogy a szervezők írják:

Az áldozatoknak joguk lett volna az élethez, a biztonsághoz; hatékony védelmet kellett volna kapniuk a bántalmazójukkal szemben, valamint szakszerű segítséget és támogatást. Az idei kampány során kiemelt figyelmet fordítunk arra az intézményrendszerre, amely a bántalmazott nőket és gyerekeiket megvédeni és segíteni hivatott. A hatóságok, intézmények gyakran nem teljesítik ezt a feladatukat - az áldozatok sokszor úgy érzik, hogy ezek a szervek cserbenhagyják, elárulják őket. Pedig ha az erőszak súlyosságát megfelelően felmérnék, ha hatékony védelmet biztosítanának az áldozatoknak, visszatartó erejű büntetést szabnának ki az elkövetőkre, ha a gyermek legfőbb érdeke az intézményrendszer szemében a biztonságban, erőszaktól mentes környezetben való felnövés lenne, ezzel életeket is lehetne menteni.

Az esemény itt érhető el:

link Forrás

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: jog@patent.org.hu)

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.