Több száz katona munkahelyét szüntették meg, majd megnehezítették újbóli elhelyezkedésüket is

belföld
2023 december 04., 08:51

Csak külön engedéllyel helyezkedhettek el kormányzati szervnél az év elején kirúgott 45 év feletti katonák – derült ki egy 2023 elején hozott, nem nyilvános határozatból. Az RTL által megismert kormányhatározat szerint ez azt jelenti, hogy az érintett katonák kénytelenek voltak a piacon munkát keresni, miközben tudásukat leginkább a rendőrségnél, a közigazgatásban, az oktatásban vagy más állami szervezeteknél tudnák használni.

Orbán Viktor (b) Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadja (j3), mellettük Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j4) és Kovács József nemzeti információs államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó (j2) Budapesten, a Mária Terézia laktanyában az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején 2023. november 13-án.
photo_camera Orbán Viktor (b) Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadja (j3), mellettük Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j4) és Kovács József nemzeti információs államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó (j2) Budapesten, a Mária Terézia laktanyában az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején 2023. november 13-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A szabály minden munkaviszonyra irányuló egyezségre vonatkozik, vagyis a kinevezések, a szerződéskötések és az egyéb megállapodások is engedélykötelesek. A határozat visszavonásig érvényes, azt azonban a Honvédelmi Minisztérium nem árulta el, hogy az év eleje óta hoztak-e olyan döntést, ami alapján már érvényét vesztette a jogszabály.

Miután a honvédségi létszámról szóló adatok titkosak, azt nem tudni pontosan, hogy hány katona távozott a rendeletnek köszönhetően, ami lehetővé tette, hogy a honvédelmi miniszter egyoldalúan elküldje azokat a 45 év feletti katonákat, akik legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeztek. Becslések szerint az érintettek száma több száz és 1800 között mozog.

Az RTL azt írja, úgy tudni, a döntés sokak esetében elhamarkodott volt, a honvédség ugyanis megpróbált jó néhány katonát visszafoglalkoztatni, amihez szintén külön kormányzati engedély kellett. A lap szerint a nem nyilvános határozat egyik pontja ráadásul azt is kimondja, hogy bizonyos esetekben még engedéllyel sem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat.

Az RTL kereste a Honvédelmi Minisztériumot, de kérdéseikre, hogy mi indokolja az elküldött katonákra vonatkozó nehezítést, nem válaszoltak.