Trump elnökségének utolsó napjaiban eltűnt egy szigorúan titkos dosszié az orosz titkosszolgálat amerikai beavatkozásáról

külföld
2023 december 16., 16:00

Elnöksége utolsó napjaiban, 2020 elején Donald Trump elrendelte: vigyék oda neki azt a dossziét, amely szigorúan titkos információkat tartalmazott többek között az orosz titkosszolgálatnak a 2016-os, Trump győzelmét hozó elnökválasztásba való beavatkozásáról. A leköszönő elnök azt tervezte, hogy az FBI oroszországi nyomozásával kapcsolatos dokumentumok egy jelentős részét feloldja a titkosítás alól, noha a Trump-kormányzat vezető tisztviselői többször is megpróbálták megakadályozni, hogy a volt elnök kiadja az érzékeny adatokat.

Amikor Trump mégis elrendelte a titkosítás alól feloldást, a Fehér Ház munkatársai gyors tempóban elkezdték az anyag szerkesztését, azonban az elnökváltás körüli kaotikus körülmények között a hírszerzési adatokat tartalmazó dosszié szerkesztetlen, nyers változata eltűnt.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Az anyag a mai napig nem került elő, nem volt azok között a titkos dokumentumok között sem, amelyeket Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján találtak tavaly. Az eset komoly riadalmat keltett a hírszerzési tisztviselők körében, hiszen fennáll az esélye, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei legjobban őrzött nemzetbiztonsági titkai közül néhány nyilvánosságra kerülhet – mondták az ügyet ismerő források a CNN-nek, amely terjedelmes cikkben számol be a dokumentum körüli hercehurcákról. A hírszerzés vezetői annyira aggasztónak tartották a helyzetet, hogy tavaly tájékoztatták a szenátus hírszerzési bizottságának vezetőit az eltűnt anyagokról és a kormányzatnak a visszaszerzésükre tett erőfeszítéseiről, de az ügy eddig nem került nyilvánosságra.

Habár az orosz hírszerzéssel kapcsolatos iratok csak a teljes dokumentáció kisebb részét képezték, rengeteg információ szerepelt benne az FBI „Crossfire Hurricane” nevű nyomozásáról, amely a 2016-os elnökválasztási kampánnyal és az abban játszott orosz szereppel kapcsolatos. Többek között olyan forrásokat és módszereket tartalmazott, amelyek alapján az amerikai kormányzat úgy értékelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök segíteni akarta Trumpot a 2016-os választások megnyerésében – mondták a források a CNN-nek.