Egymásra cáfolnak rá az ukrán tisztviselők, ha a külföldön élők kötelező mozgósításáról van szó

háború
2023 december 21., 18:22

Szankcionálhatják azokat a huszonöt és hatvan év közötti, külföldön tartózkodó ukrán férfiakat, akik jövőre nem jelentkeznek a hadsereg toborzóközpontjainál, figyelmeztetett Rusztem Umerov védelmi miniszter csütörtökön német és brüsszeli újságíróknak.

Umerovra aztán két másik vezető tisztviselő is rácáfolt.

A német Weltnek és Bildnek, valamint a Politico brüsszeli kiadványának a védelmi miniszter azt mondta, minden külföldön tartózkodó hadköteles ukrán állampolgárnak behívót küldenek - azt viszont nem árulta el, milyen szankciók sújtanák azokat, akik nem tesznek eleget a meghívásnak. Később Ilarion Pavljuk, a védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek megcáfolta, hogy szankciókat kívánnak bevezetni: állítása szerint nincs napirenden semmiféle büntetőintézkedés, jogi vagy bármilyen nyomásgyakorlás azokkal a hadköteles ukránokkal szemben, akik a felhívás ellenére sem térnek haza.

Ukrán katonák gyakorlatoznak Zaporizzsjánál 2023. augusztus 23-án.
photo_camera Ukrán katonák gyakorlatoznak Zaporizzsjánál 2023. augusztus 23-án. Fotó: Andre Alves/Anadolu Agency via AFP

Egy harmadik tisztviselő, Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője eközben az Ukrajinszka Pravdának azt mondta, az utóbbi időben nem hagyta el több hadköteles korú ukrán férfi az országot, mint korábban - sőt, decemberben többen térek vissza, mint ahányan elmentek.

Az ukrán hadsereg nemrég jelentette be, hogy még négy-ötszázezer katonát tervez mozgósítani az orosz invázió ellen, ennek a pénzügyi és politikai feltételei viszont még nem tisztázottak. Volodimir Zelenszkij szerint a mozgósítás „érzékeny téma". Az ukrajnai energia-infrastruktúra elleni támadások száma a tél folyamán valószínűleg emelkedni fog, ezért több uniós ország - köztük Németország is - pénzügyi segítséget nyújtana a villamosenergia- és gázellátás biztosításához.

Az ukrán csapatok szerdán több mint harminc orosz támadást vertek vissza a dél-ukrajnai Herszon régióban.

(via MTI, DW)