Nemzetgazdasági Minisztériumot kapott karácsonyra Nagy Márton, átvesz feladatokat Rogántól és Szijjártótól is

POLITIKA
2023 december 23., 08:55

A Magyar Közlöny esti számában megjelent kormánydöntés értelmében január 1-től változik Nagy Márton miniszter feladat- és hatásköre. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium új neve jövőre már – a Matolcsy György egykori minisztériumával egyező nevű – Nemzetgazdasági Minisztérium lesz.

Ahogy azt a 444 megírta, Nagy Márton feladatköre nagyot bővül:

  • A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alól átkerül az NGM alá a turizmus és a vendéglátás.
  • A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztériumtól átkerül ide az űriparfejlesztés és a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának ügye.
  • A kereskedelem felügyelete is itt lesz már a Nagy István által vezetett Agrárminisztérium helyett.
  • Az új szabályozás értelmében a védelmi ipari fejlesztések és beruházások is átkerülnek Nagy Mártonhoz.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart a Pénz7 rendezvénysorozaton a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban 2023. március 24-én.
photo_camera Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart a Pénz7 rendezvénysorozaton a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban 2023. március 24-én. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

A minisztérium gazdaságfejlesztési feladatköre kibővül a makrogazdasági elemzések és előrejelzések területtel is, de Varga Mihály Pénzügyminisztériumában, a makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár irányítása alatt már van egy hasonló feladatokkal foglalkozó csapat, a Makrogazdasági Főosztály, ami a szervezeti egység készíti többek között minden évben a kormány konvergenciaprogramját.

A közlönyben vannak miniszterelnöki, helyettes államtitkárok kinevezéséről szóló határozatok is: január 8-tól az NGM helyettes államtitkára lesz Suppan Gergely, aki októberig a Magyar Bankholding (előtte a Takarékbank) vezető elemzője volt, és több évtizede foglalkozik makrogazdasági elemzéssel. (Portfolio)