Illegális migránsnak néztek egy szírekből álló turistacsoportot Németország keleti felében, rájuk hívták a rendőrséget

külföld
2023 december 24., 11:36

Az egykori NDK egyik tartományában, Szászországban, ahol a december eleji közvélemény-kutatások szerint a szélsőjobboldali, idegenellenes AfD beérte a CDU-t a pártok népszerűségi versenyében (33-33 százalék) telefonos bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy illegális migránscsoportot láttak, akiket feltehetően a közeli cseh határon csempésztek át német földre.

Az egészről hamar kiderült, hogy vaklárma, szó sincs illegális migránsokról. Hanem egy 2016-ban alakult csoportról van szó, amit olyan önkéntesek egy csoportja hozott létre, akik közül sokan eredetileg Szíriából érkeztek. A csoport gyakran szervez túrákat Németország különböző tájain.

link Forrás

„Kicsit furcsa volt” – mondta később Ayham Tahan, aki hét éve szervez a Németországban élő szírek túraklubjának kirándulásokat. „Furcsa, hogy az emberek ránk hívják a rendőrséget, amikor a legjellemzőbb német dolgot csináljuk, amit csak lehet, vagyis túrázni megyünk az erdőbe” – idézte Tahant a Guardian.

„Ez olyasmi, amit Szíriában csináltunk annak idején, hogy felfedezzük a szíriai vidéket” – mondta Tahan, aki kilenc éve él Németországban. „Aztán amikor Németországba jöttünk, ugyanez volt a gondolat: Miért ne csinálhatnánk ezt itt is?” A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, mivel a résztvevőknek lehetőséget kínált arra, hogy felfedezzék Németországot, miközben új emberekkel is találkozhattak. Hamarosan a csoport bejegyzett egyesületté alakult.

A csoporttal a helyszínre érkezett rendőrök közölték, hogy van néhány kérdésük, de beleegyeztek, hogy inkább a szállójuknál találkozzanak, minthogy a túraútvonalon kérdezzék ki őket. „Csak a munkájukat végezték, nagyon kedvesek voltak” – mondta a hatósági eljárásról Tahan.

A hír, hogy valaki felhívta a rendőrséget, megosztotta a csoportot. „Sok résztvevőnk nagyon dühös volt. Néhányan nagyon megsértődtek, mondván, hogy ez rasszista dolog volt”. Néhányan azt mondták, hogy ez nagyon tipikus német viselkedés: sok embert láttak, nem tetszett nekik a beszélt nyelv, ezért hívták a rendőrséget.