Argentína mégsem csatlakozik a BRICS országokhoz

külföld
2023 december 29., 18:58

Javier Milei, frissen megválasztott argentin elnök visszavonta országa BRICS csatlakozási kérelmét, így Argentína mégsem lép be január 1-jén a csoportba.

A többek között Kínát, Oroszországot és Indiát is tömörítő BRICS-csoporthoz 6 új ország csatlakozott volna 2024 első napján. Egyiptom, Irán, Etiópia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mellett Argentína lett volna a hatodik. Az előző elnök, Alberto Fernández kiszemelt utódja azonban elvesztette az elnökválasztást Mileivel szemben, így az előkészített döntés is veszélybe került.

Ahogyan az várható volt, Milei lépett is. A láncfűrészéről híressé vált politikus azt írta a BRICS vezetőinek, hogy azért vonja vissza a csatlakozási kérelmet, mert külpolitikája jelentősen különbözik elődjétől. Bár tag nem szeretne lenni, a kétoldalú kapcsolatokat szívesen erősítené a csoport országaival.

Az új argentin elnök, Javier Milei köszönti a támogatóit a Buenos Aires-i Casa Rosada erkélyéről 2023. december 10-én.
photo_camera Az új argentin elnök, Javier Milei köszönti a támogatóit a Buenos Aires-i Casa Rosada erkélyéről 2023. december 10-én. Fotó: Lucas Aguayo Araos/Anadolu via AFP

Döntésében valószínűleg szerepet játszott, hogy a szervezet vezető hatalma az a Kína, amit elnökjelölti kampányában többször is keményen kritizált. A kínai kormányt például orgyilkosnak nevezte.

A libertariánus anarchokapitalizmus atyjáról Bede Márton írt portrét.

(via BBC)