Rio de Janeiróban hazaengedtek karácsonyra 1785 rabot, de 255-en nem tértek vissza

bűnügy
január 04., 19:48

Rio de Janeiro brazil állam rendőrsége 255 rab (köztük két drogbáró) után adott ki körözést, miután egy törvényi lehetőség alapján karácsonyra hazaengedtek őket, de a meghatározott időben nem tértek vissza a börtönbe – jelentette a G1 helyi hírportál a büntetésvégrehajtási hatóságra hivatkozva (SEAP).

A G1 szerint az eltávozáson lévő elítéltek nem viseltek lábra erősített elektronikus nyomjelzőt, mert ezek használatára kizárólag bírói határozat alapján kerülhet sor.

Az eltávozást a brazil büntetésvégrehajtási törvény teszi lehetővé bizonyos feltételek mellett, így például a fegyenceknek le kell tölteniük a büntetésük legalább 60 százalékát, illetve félig nyitott bv-intézetben töltik a szabadságvesztésüket.

Fegyencek hozzátartozói a Candido Mendes bv-intézet előtt a világjárvány idején, 2020. december 8-án.
photo_camera Fegyencek hozzátartozói a Candido Mendes bv-intézet előtt a világjárvány idején, 2020. december 8-án. Fotó: Mauro Pimentel/AFP

Egy 2019-es törvénymódosítás megfosztotta ettől a lehetőségtől azokat az elítélteket, akik „halállal végződő, megvetendő” bűncselekményeket követtek el, ilyen többek között a halálos kimenetelű rablás, az emberrablás, a nemi erőszak és a kínzás is.

A két drogbáróra sajtójelentések szerint nem terjedt ki ez a törvénymódosítás, mert a bűncselekményeiket annak hatályba lépése előtt követték el.

A raboknak elvileg még helyi idő szerint december 30-án 22 óráig kellett volna visszatérniük. Az összesen eltávozáson lévő 1785 fegyencből 1530-an tettek így. (MTI)