Kim Dzsongunék tovább lövöldöznek a két Korea határán, ahol ezt 2018 óta nem csinálhatnák

külföld
január 06., 16:51

Észak-Korea szombaton folytatta az előző nap megkezdett tüzérségi gyakorlatát a dél-koreai határ közelében. Ezúttal mintegy 60 lövedéket lőttek ki a két ország közötti tűzszüneti vonal tengeri szakasza felé – közölte a dél-koreai hadsereg.

A lövedékek a pénteki naphoz hasonlóan ismét a katonai ütközőzónában hullottak a Sárga-tengerbe. A dél-koreai hadsereg ismételten „határozottan figyelmeztette” Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a tüzérségi gyakorlat folytatásával a térségben. Ennek természetesen ismételten nem volt semmilyen érdemi hatása.

Dél-Korea fővárosában, Szöulban egy vasútállomáson nézik az emberek  az észak-koreai tüzérségi lövésekről készült felvételeket 2024. január 6-án
photo_camera Dél-Korea fővárosában, Szöulban egy vasútállomáson nézik az emberek az észak-koreai tüzérségi lövésekről készült felvételeket 2024. január 6-án Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Pénteken Phenjan lőgyakorlatára válaszul a dél-koreai hadsereg is éles tüzérségi gyakorlatot tartott a térségben.

A két Korea tengeri határvidékén 1999 óta számos, halálos áldozatokkal is járó összecsapás történt. Egy 2018-as egyezményben Phenjan és Szöul vállalta, hogy nem tartanak tüzérségi gyakorlatokat és légi megfigyelést sem a határ mentén kialakított ütközőzónákban. (MTI)