Debrecenben katódgyárat épít, Dél-Koreában börtönben ül, de még onnan is gyorsabban gazdagodik, mint Mészáros Lőrinc – ki az?

belföld
január 09., 06:50

Még Mészáros Lőrincnél is jobban és gyorsabban gazdagodott meg az a dél-koreai üzletember, aki nemrég részt vett egy magyarországi beruházás alapkőletételén Szijjártó Péter társaságában, majd nem sokkal később börtönbe került – írja a 24.hu.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Lee Dongche azután került be Dél-Korea tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé, hogy tavaly áprilisban Szijjártó Péter külügyminiszterrel letette a cég debreceni akkumulátoripari beruházásának alapkövét. Nem sokkal később a szöuli hatóságok két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték bennfentes tőzsdei kereskedés miatt.

A büntetés azonban láthatóan nem ártott az EcoPro részvényeinek, ugyanis az árfolyam a nyár elején az egekbe szökött. Így a rács mögé került üzletember januárra bekerült az ország tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé.

A debreceni lesz az EcoPro első Dél-Koreán kívüli üzeme, ahol az európai piac számára évi 108 ezer tonna katódanyag előállítását tervezik, ami 1,3 millió elektromos autó akkumulátorának gyártásához elegendő mennyiség. Ráadásul az EcoPro és a Samsung SDI decemberben öt évre szóló, 34 milliárd dolláros beszállítói szerződést írt alá, amivel a gödi Samsung előre le is kötötte a még csak építés alatt álló debreceni üzem gyártókapacitásának nagy részét.

Lee Dongchenek az elmúlt egy évben sikerült meghatszoroznia a vagyonát, a 3,22 billió won, azaz 847,4 milliárd forint körüli személyes rekordjával pedig nemcsak növekedési tempóban, de még összértékben is leelőzte a jelenleg 660 milliárdos vagyonú Mészáros Lőrincet, írja a lap. Pedig hát pár éve még arról beszélt mindenki, hogy utóbbi cégének árbevétele tíz év alatt hússzorosára, miközben az ezalatt Mark Zuckerberg vezetésével berobbanó Facebook mindössze hatszorosára nőtt.

Szijjártó Péter bejelentése szerint az EcoPro 280 milliárd forintos debreceni beruházásához a magyar kormány 30 milliárd forintos támogatással járul hozzá. A magyarországi leányvállalat, az EcoPro Global Hungary Zrt. szeptemberben pedig azt nyilatkozta, hogy az új üzemben 2024 végére meg is kezdődhetnek a próbagyártások.