Újabb csapást mért az USA a húti lázadókra

külföld
január 13., 06:33

A második egymást követő napon mért rakétacsapást az amerikai hadsereg a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat támadó jemeni húti lázadókra. Ezúttal a USS Carney romboló lőtt Tomahawk rakétákkal egy Sana'a, a jemeni főváros közelében található radarállomást helyi idő szerint szombaton kora hajnalban.

Az amerikai hadsereg bejelentése szerint ez a nyugati hatalmak előző napi, közel 30 célpontot támadó akciójának folytatása volt. A cél a hútik távoli csapásmérő erejének gyengítése volt, mivel korábban sorozatban drónokkal és ballisztikus rakétákkal lőtték a tengeren áthaladó kereskedelmi hajókat. Ebben a most lerombolt radaállomás is segítette az Irán által pénzelt és felfegyverzett milíciát.

Az amerikai támadás előtt nem sokkal jelentették be az amerikaiak, hogy a hútik a szövetséges támadásra válaszul ballisztikus rakétát lőttek ki a Vörös-tenger felé, de az hajóktól távol esett a vízbe. A hútik Legfelsőbb Politikai Tanácsa korábban bejelentette, hogy minden brit-amerikai érdekeltséget legitim célpontnak tekintenek és a két országnak drága árat kell majd fizetnie, amiért a hútikra támadt.

A csütörtöki brit-amerikai csapásnak, ami a hútik Sana’a-i, Hodaidah kikötőváros környékén, illetve 3 másik régióban található bázisait célozta, a milícia állítása szerint 5 halálos és 6 sebesült áldozata volt.

(via Guardian, New York Times)