A belga miniszterelnök szerint Európának segítenie kell Izraelt, de az ártatlan civilek szenvedését meg kell állítani

külföld
január 16., 12:05

Európának segítenie kell Izraelt a túszok kiszabadításában és a Hamász terrorszervezet elleni jogos harcában, mondta az MTI tudósítása szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök Strasbourgban kedden, a féléves belga elnökség programjáról folytatott vitán.

link Forrás

Arról beszélt, hogy „mindent meg kell tennünk, hogy megállítsuk az ártatlan civilek szenvedését Izraelben és Palesztinában”. Több humanitárius folyosó kialakítását szorgalmazta a Gázai övezetben, valamint olyan biztonságos folyosók megteremtését, amelyek folyamatosan nyitva maradnak. „Az izraeliek és a palesztinok szenvedésének megszüntetésére irányuló európai erőfeszítések nem összeegyeztethetetlenek. Ellenkezőleg, ez a helyes cselekedet. Csak politikai megoldás biztosíthatja a tartós békét és a biztonságot a Közel-Keleten”.A belga kormányfő szerint 2024 sorsdöntő év lesz, melynek során a demokráciát és szabadságjogokat teszik próbára. Ha az Egyesült Államokban idén ismét az „Amerika az első” szlogen nyer, akkor Európa magára marad. Ezért szilárdabb alapokra kell helyezni Európát, erősebb, önállóbb és önellátóbb alapokra, melyek képesek megvédeni az embereket és megerősíteni a gazdaságot, mondta.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban De Croo arról beszélt, hogy meg kell őrizni az egységet és a szolidaritást az orosz agresszióval szemben küzdő ártatlan Ukrajnával, akinek a szolidaritás és a folyamatos katonai támogatás stratégiai és geopolitikai kérdés.

photo_camera Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A bevándorlással kapcsolatban közölte, az állampolgárok azt várják, hogy Európa védje meg őket, és biztosítsa jólétüket. Véleménye szerint nagy lépésre van szükség a menekültügy és a migráció területén, hogy a migráció kezelhetővé, az európai migrációs politika pedig működőképessé és humánussá váljon. Ennek egyik eszköze szerinte a bevándorlók tagállamok közötti igazságosabb elosztásának biztosítása szolidaritáson alapuló rendszer formájában.

Egy olyan Európa, mely megállja a helyét a holnap világában, olyan Európát is jelent, amely vállalja a felelősségét szomszédaival, a Nyugat-Balkán országaival, Ukrajnával, Moldovával és Georgiával kapcsolatban, mondta De Croo. A belga elnökség igyekszik támogatni a tagjelölt országokat az európai családhoz való csatlakozási törekvéseikben, ehhez azonban többek között az európai demokrácia és a jogállamiság megerősítésére van szükség, ezért folytatni fogják a 7-es cikk szerinti eljárás alkalmazását.

Zárásképp De Croo azt mondta, kötelességünk, hogy támogassuk a „demokratikus és szabad Ukrajnát” az oroszokkal szemben. „Kötelességünk, hogy segítsük a tartós békéhez vezető utat Izrael és Palesztina között. De mindenekelőtt kötelességünk önmagunkkal, a jövő nemzedékeivel szemben, hogy egy olyan Európát adjunk tovább, ami szabadabb, mint amiben mi élünk. Ez azonban nem magától értetődő” – fogalmazott.

„Látjuk, hogy a nők jogai nyomás alatt vannak, hogy a kisebbségek és az LMBTQ-emberek jogai csorbulnak. Látjuk a fasiszta szimbólumok visszatérését és az antiszemita erőszak növekedését (ez a két mondat az MTI tudósításából kimaradt). Mégis, sok fiatal európait látunk kontinensünk minden szegletéből, akik még inkább elkötelezettek a szabad Európa mellett. Egy olyan Európa mellett, ahol ott élhetsz, ahol akarsz, ahol azt szerethetsz, akit akarsz, és ahol az lehetsz, aki akarsz” – zárta.