Már a Fülöp-szigeteken sem helikopterezhet büntetlenül egy politikus

külföld
január 22., 10:40

Emlékeznek még, amikor Rogán Antal egy bérelt helikopterrel utazott el egy szabolcsi lagziba? Hosszú ideig az azt követő magyarázkodása volt az utolsó nyilvános szereplése, az esetbe a politikusi karrierje is beleremegett.

A 2016-os magyarországi esetet érdemes lenne tanulmányoznia ifjabb Ferdinand Marcosnak, az egykori, rettegett fülöp-szigeteki diktátor fiának, az ország elnökének. Történt ugyanis, hogy a Coldplay manilai koncertjére negyvenezren akartak eljutni, ami lehetetlen közlekedési helyzetet eredményezett. A szintén a koncertre igyekvő elnök úgy gondolta, ez az az eset, amikor érdemes kigurítani a helikoptert a hangárból.

Az elnököt az adófizetők pénzének pazarlásával vádolják, egyben emlékeztetnek arra, hogy ingázó manilaiak százezrei kénytelenek nap mint nap órákat tölteni zsúfolt és elavult metrószerelvényeken. Egy 55 ország 387 városát érintő felmérés szerint a manilai metró a leglassabb.

Jokowi indonéz és Ferdinand „Bongbong” Marcos fülöp-szigeteki elnökök
photo_camera Ferdinand Marcos talán éppen a helikopterét mutatja Joko Widodónak, Indonézia elnökének Fotó: EZRA ACAYAN/AFP

Az elnöki hivatal azzal védekezik, hogy a dugóban nem tudták volna szavatolni az elnök biztonságát, ezért volt indokolt a repülés.

A forgalom még a coldplayes Chris Martinnak is feltűnt, a koncerten viccelődött is vele.

Az eset az idősebbeket az elnök szüleire emlékezteti, akik hírhedtek voltak pazarlásukról. Ferdinand Marcost egy forradalom söpörte el 1986-ban, felesége, Imelda Marcos több milliárd dollárnyi közpénzt mentett ki az országból nyugati bankszámlákra.

(Via Guardian)