Bongbong Marcos, a rettegett Marcos diktátor fia óriási fölénnyel vezet a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson

május 10., kedd 4:30
8
Ferdinand Marcos Jr, a Bongbong Fotó: MIKHAEL FLORES/AFP

36 évvel azután, hogy a népharag elkergette a Fülöp-szigeteket vaskézzel uraló, hírhedten korrupt Ferdinand Marcost és feleségét, Imeldát, a legrégebbi kelet-ázsiai demokrácia választói a diktátor fiát emelik a hatalomba. A 64 éves Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr a szavazatok 90 százalékának megszámlálása után 56-28-ra vezet a magas részvétel mellett megtartott elnökválasztáson. Ellenfele a népszerű, de erőszakos Rodrigo Duterte leköszönő elnök eddigi alelnöke, Leni Robredo.

Leni Robredo messze leszakadva második Fotó: STRINGER/AFP

A BBC szerint Marcos, aki helyi szinten korábban több választott hivatalt viselt, 2016-ban pedig éppen Leni Robredótól kapott ki az alelnökjelölti versenyben, leginkább a 76 éves Duterte támogatóinak köszönheti kivételesen nagy arányú győzelmét.

A leköszönő Duterte Fotó: FERDINANDH CABRERA/AFP

(A Fülöp-szigeteken külön szavaznak az elnökre és alelnökre, így előfordul, hogy utóbbit előbbi ellensúlyának választják meg, ahogy ez 16-ban is történt. Most viszont a közös platformon induló Marcos-Duterte duó mindkét tagja óriási fölénnyel fog nyerni, utóbbi a részeredmények szerint ellenfelénél háromszor több szavazattal áll.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt