Bongbong Marcos, a rettegett Marcos diktátor fia óriási fölénnyel vezet a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson

külföld
2022 május 10., 04:30
comments 6
photo_camera Ferdinand Marcos Jr, a Bongbong Fotó: MIKHAEL FLORES/AFP

36 évvel azután, hogy a népharag elkergette a Fülöp-szigeteket vaskézzel uraló, hírhedten korrupt Ferdinand Marcost és feleségét, Imeldát, a legrégebbi kelet-ázsiai demokrácia választói a diktátor fiát emelik a hatalomba. A 64 éves Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr a szavazatok 90 százalékának megszámlálása után 56-28-ra vezet a magas részvétel mellett megtartott elnökválasztáson. Ellenfele a népszerű, de erőszakos Rodrigo Duterte leköszönő elnök eddigi alelnöke, Leni Robredo.

photo_camera Leni Robredo messze leszakadva második Fotó: STRINGER/AFP

A BBC szerint Marcos, aki helyi szinten korábban több választott hivatalt viselt, 2016-ban pedig éppen Leni Robredótól kapott ki az alelnökjelölti versenyben, leginkább a 76 éves Duterte támogatóinak köszönheti kivételesen nagy arányú győzelmét.

photo_camera A leköszönő Duterte Fotó: FERDINANDH CABRERA/AFP

(A Fülöp-szigeteken külön szavaznak az elnökre és alelnökre, így előfordul, hogy utóbbit előbbi ellensúlyának választják meg, ahogy ez 16-ban is történt. Most viszont a közös platformon induló Marcos-Duterte duó mindkét tagja óriási fölénnyel fog nyerni, utóbbi a részeredmények szerint ellenfelénél háromszor több szavazattal áll.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.