„A szavak ideje lejárt” – írta Orbán Viktornak az egyik bicskei áldozat

POLITIKA
február 08., 20:21

„Mint egy áldozat, akinek sorsát érinti a közelmúltban hozott kegyelmi döntés, szeretném kifejezni mély aggodalmamat és csalódásomat az ügy kapcsán. Azt gondolom, a személyes felelősség mellett a közösségnek és az áldozatoknak is szüksége van együttérzésre és támogatásra a tényleges hatalmat gyakorlóktól” – írta Orbán Viktornak Facebook-kommentben Pop Mert, aki 2016 októberében az RTL-nek mondta el társaival együtt, hogyan zaklatták a nevelők éveken át a bicskei gyerekotthon kiskorú lakóit.

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon 2024. február 6-án.
photo_camera Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon, Bicske Fotó: Kristóf Balázs/444

A Népszava szemléje szerint azt írta, az alkotmánymódosítás kezdeményezése mindenképp fontos lépés lenne a gyermekvédelem terén,„ugyanakkor alkotmányt módosítani kevés. Szenteljen figyelmet az áldozatok segítésének és támogatásának, járjon el személyesen a befolyásából és tisztségéből eredően.”

Szerinte hasonló esetek megfelelő kezelése és az érintettek számára nyújtott segítség elengedhetetlen a társadalmi igazságosság és empátia szempontjából. „Bízom abban, hogy az ön vezetése alatt olyan, valóban a gyermekvédelmet szolgáló intézkedések születnek, amelyek hozzájárulnak az áldozatok gyógyulásához és a hasonló esetek megelőzéséhez. A szavak ideje lejárt. Azonnali cselekvésre van szükség”.Orbán Viktor röviddel délutáni bejelentése után benyújtotta Magyarország Alaptörvényének tizenharmadik módosítását. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a köztársasági elnök kegyelmezési jogát nem gyakorolhatja „a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények” esetében. A benyújtott módosító nem említi a konkrét esetet, miszerint Novák Katalin szeptemberben kegyelmet adott annak a férfinak, aki segített volna eltussolni a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofil bűncselekményeit.