"Arra gondoltam, hogy mihamarabb legyen vége" - Éveken át molesztálhatta a gyerekeket a bicskei gyermekotthon igazgatója

bűnügy
2016 október 06., 07:55

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában szólalt meg a bicskei gyermekotthon két egykori lakója, akik azt állítják, az intézet igazgatója éveken át szexuálisan zaklatta, molesztálta őket.

A műsornak nyilatkozó Julián és Levente azért vállalta névvel és arccal a történeteket, mert egy volt lakó idén nyáron a vonat elé vetette magát.

A csak János bácsinak nevezett férfi 26 éve, jelenleg is vezeti a gyermekotthont, állami kitüntetéssel díjazott igazgató.

A most 22 éves Julián 13 éves volt, amikor elkezdődött a viszonya az igazgatóval. Szüleit nem ismerte, problémás fiatalnak számított, de az igazgatóban megbízott. Bement az irodájába, nem először fordult elő ilyesmi. De az igazgató ekkor kulcsra zárta az ajtót, és miközben beszélgettek, magház nyúlt, majd odament a fiúhoz és benyúlt a pólója alá. Julián megijedt, nem tudta mit csináljon. Julián elmondása szerint a férfi ekkor nemi szervére húzta a 13 éves gyerek kezét.

Azt sem tudta akkor, mi történik vele pontosan, de azt érezte, hogy bűnt követett el, hogy valami nem normális dolgot csinált. De nem tudta feldolgozni, az igazgató pedig úgy viselkedett később, mintha mi sem történt volna. Négy éven át zajlott köztük ez a "viszony".

A másik nyilatkozó Levente, őt 12 éves korától kezdve 8 éven át használta ki szexuálisan az iskola igazgatója. Az igazgató a kapcsolatért cserébe anyagilag támogatta a kihasznált fiatalokat. De nem csak ők ketten lehettek az áldozatok, a gyermekotthonban egy nyilatkozó szerint nyílt titok, hogy "János bácsi szereti a fiatal fiúkat."

Az intézmény egykori alkalmazottja, Schmitt Erika arról beszélt, hogy az igazgató azokat a gyerekeket molesztálta, akiknek nem volt családja, akik a leginkább kiszolgáltatottak voltak. Julián és Levente feljelentést is tettek, a rendőrség megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

Öt évvel ezelőtt érkezett már jelzés a gyermekvédelem felé, hogy valami nincs rendben az igazgató körül. Akkor nevelők tudták meg, hogy mi történik az intézményben, jelezték is a gyámügynek. Az igazgató akkor behívatta Júliánt és a többi fiút is, állítólag óriási félelem látszódott rajta. A fiatal fiú nem akarta akkor, hogy bántódása legyen a férfinak.

A Fővárosi Ifjúságvédelmi Intézet akkori vezetője sem számított arra, hogy a gyerekek nem fognak vallani idegeneknek a velük történtekről. A bicskei rendőrség 34 tanút hallgatott meg, az igazgató kényszerszabadságon volt, de a gyerekek közben sorra vonták vissza a vallomásukat.

Az egyik fiút például Levente kérte meg az igazgató kérésére, hogy vonja vissza a vallomását. A gyerekek amúgy is tartottak a rendőröktől, voltak ügyeik, például kisebb lopások vagy kábítószerrel összefüggő bűntettek, ráadásul a gyerekek ki is voltak szolgáltatva az igazgatónak: ott éltek benn. A rendőrségi vizsgálat egy év után lezárult, utána minden ment tovább.

Julián és Levente is kijött már az intézetből, mindketten drogba és alkoholba menekültek. Julián teljesen elveszve érezte magát, azt akarta, hogy beledögöljön ebbe. Ma már jobban van, túl van egy elvonón, munkahelye és barátnője is van. Most már csak arra vár, hogy az igazgatót elítéljék.