Az ellenzéki pártok megkapták a kormánytól a novicsokot

belföld
február 20., 11:40

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyenként 90 millió forintra bünteti az ellenzék hat pártját külföldi kampányfinanszírozás miatt, derült ki az ÁSZ részjelentéséből. Fellebbezésnek helye nincs. A büntetések itt nem állnak meg: további, egyenként 450 milliós bírságot is kaphat még az érintett hat párt, vagyis a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd.

„Indokaik ismét nevetségesek, koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetetleníteni ellenfeleiket” – írta Donáth Anna. A Momentum elnöke összefüggést lát a büntetés és a kegyelmi ügy között. „A Momentum nem gazdálkodik ellopott közpénz-százmilliárdokból, mint a kormányoldal – írta. – Mi a törvényes állami támogatásból, a tagdíjainkból és a támogatóink adományaiból küzdünk a rendszer ellen. Ezért próbálnak így elhallgattatni minket.”

„Az ÁSZ megállapításait nem ismerjük el, bírósági úton igyekszünk elégtételt szerezni az igazságnak – írta az MSZP. – Egyértelműen politikai irányultságot mutat az ÁSZ döntése, ilyen rövid idővel a választások előtt ez az ellenzéki pártok ellehetetlenítéséről szól.” A szocialisták úgy gondolják, hogyha a pártok megfogadnák az MSZP javaslatát, és közösen indulnának a választáson, akkor az ilyen kísérletek kudarcra lennének ítélve.

Ha az ellenzéki pártok együtt indulnának a választásokon, ahogy azt az MSZP javasolja, akkor az ilyen ellehetetlenítési kísérletek a párt szerint sikertelenek lehetnének.

„Az ellenzéki pártok megkapták Orbántól a kelet-európai novicsokot” – írta Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke. A párt az ÁSZ határozatát a kegyelmi ügy kirobbanása utáni bosszúbüntetésnek nevezte. „A mi politikai közösségünket nem lehet ilyen Rákosit idéző, gusztustalan és gyalázatos módszerekkel elrettenteni” – írták.