A júniusi választások kampánya előtt súlyos büntetést kapnak az ÁSZ-tól az ellenzéki pártok

belföld
február 20., 09:08

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyenként 90 millió forintra bünteti az ellenzék hat pártját külföldi kampányfinanszírozás miatt, írja a HVG a kedd reggel közzétett ÁSZ-részjelentés alapján. Fellebbezésnek helye nincs. A büntetések itt nem állnak meg: további, egyenként 450 milliós bírságot is kaphat még az érintett hat párt, vagyis a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd.

A kormányoldal a 2022-es országgyűlési választás után robbantotta ki a guruló dollárok, vagyis a tiltott külföldi kampánytámogatás ügyét. Orbán Viktor és Rogán Antal egyszerre vetették be legélesebb fegyvereiket: a titkosszolgálatokat és a kormány uralta médiavilágot.

Az ÁSZ szerint a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a hat ellenzéki párt összesen 193,3 millió forinttal költött többet a törvényileg engedélyezett összegnél.

Az ellenzék a színpadon 2021. október 23-án
photo_camera Az ellenzék a színpadon 2021. október 23-án Fotó: botost/444.hu

Az ellenzéki pártok vitatják az ÁSZ megállapításait, ennek azonban nincs gyakorlati jelentősége, mivel a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

A büntetés a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választás előtt átírhatja az ellenzéki pártok kampányterveit.

„Indokaik ismét nevetségesek, koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetetleníteni ellenfeleiket” – írta Donáth Anna a döntés nyilvánosságra kerülése után. A Momentum elnöke összefüggést lát a büntetés és a kegyelmi ügy között. „A Momentum nem gazdálkodik ellopott közpénz-százmilliárdokból, mint a kormányoldal – írta. – Mi a törvényes állami támogatásból, a tagdíjainkból és a támogatóink adományaiból küzdünk a rendszer ellen. Ezért próbálnak így elhallgattatni minket.”