A magyarul kezdő szinten beszélő Rodrigo María Ballester Esquiviast nevezték ki miniszteri biztosnak

oktatás
március 15., 13:35

Csák János kulturális miniszter Rodrigo María Ballester Esquiviast nevezte ki két évre a „magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős” miniszteri biztosnak – derült ki a Magyar Közlönyből.

A 24 írta meg, hogy a férfi spanyol, és a nyilvánosan elérhető életrajza szerint öt nyelven folyékonyan beszél, de a magyart csak kezdő szinten sajátította el. Ballester az MCC-nél az Európai Tanulmányok Műhelyét vezeti, korábban dolgozott Navracsics Tibor EU-s biztos kabinetjében is. A spanyol jogász helyettes államtitkároknak megfelelő juttatásokra és havi 1,3 millió forintos díjazásra jogosult miniszteri biztosként, a munkáját 3 fős titkárság segíti.

photo_camera Rodrigo María Ballester Esquivias Forrás: MCC

Ezek lesznek a feladatai:

  • a magyar felsőoktatás nemzetköziesítési stratégiájának megújítása,
  • részképzést, szakmai gyakorlatot és rövid tanulmányutat biztosító nemzetközi mobilitási programok kiszélesítése, hatékonyságának fokozása
  • az önköltséges külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét erősítő megoldások kialakítása,
  • az ösztöndíjas külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét támogató programok összehangolása, a meglévők hatékonyságának fokozása,
  • a külföldi oktatók, kutatók magyar felsőoktatásban, kutatóintézetekben való részvételét támogató programok kialakítása.

Ehhez pedig a külgazdasági és külügyminiszterrel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a miniszterelnök politikai igazgatójával működik együtt.

A férfi felesége Ballester-Bólya Boglárka, aki szintén miniszteri biztos, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter nevezte ki 2023. januárjától, két évre, és a feladata a 2024-es magyar EU-s elnökség előkészítése. Azt mondta, az Európai Parlamentben ismerte meg későbbi férjét.