Az anya után az apát is elítélték, amiért a fiuk lövöldözött egy michigani iskolában

külföld
március 15., 08:24

Az anya után az apát is bűnösnek találta a bíróság nem szándékos emberölés vádjában, amiért a fiuk négy embert lőtt le egy michigani iskolában még 2021-ben. Ez az első eset, hogy iskolai lövöldözés kapcsán a szülőket is elítélik.

A Michigan állambeli Oxfordban 2021 novemberében nyitott tüzet diáktársaira egy 15 éves gimnazista az apja pár napja vett pisztolyával. A támadásnak négy halálos áldozata és hét sérültje volt. A fiú életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Az anya ügyét külön tárgyalták, őt február elején találta bűnösnek a bíróság.

A 47 éves James Crumbley a bíróság szerint figyelmen kívül hagyta 15 éves fia mentális egészségügyi szükségleteit, továbbá ő vette meg neki azt a fegyvert, amivel utána a támadást 2021. novemberében végrehajtotta. Az esküdtszék alig több mint egy napig tanácskozott, mielőtt meghozta volna az ítéletet. A férfi nem nagyon mutatott érzelmet, amikor felolvasták az ítéletet.

photo_camera James Crumbley. Fotó: BILL PUGLIANO/Getty Images via AFP

Az áldozatok ügyvédje szerint bár az ítélet nem hozza vissza a gyerekeket, de legalább eljött a felelősségre vonás pillanata, ugyanis a szülők egy kis erőfeszítéssel megakadályozhatták volna a mészárlást.

Az esküdtszék „megelőzhetőnek és előre láthatónak” nevezte a támadást, James Crumbley pedig a legkevesebb elvárhatót sem tette meg, amikor egy félautomata pisztolyt ajándékozott a fiának. Ahogy azt is figyelmen kívül hagyta, amikor a fia jelezte, hogy mentális problémái vannak.

A házaspárt pár nappal a lövöldözés után tartóztatták le, akik Detroitban egy ipari épületben bujkáltak. Az ügyészség szerint a fiuk a mentális egészségére és hallucinációkra panaszkodott a szüleinek, segítséget kért, ők azonban nem foglalkoztak ezzel. Jennifer Crumbley a bíróságon azt mondta, hogy szerinte a fiának nem voltak mentális problémái, és megpróbált mindent a férjére kenni.

A lövöldözés reggelén az iskolába behívták a szülőket, hogy a fiuk felkavaró rajzairól beszélgessenek velük, ők azonban arra hivatkozva rövidre zárták a beszélgetést, hogy menniük kell dolgozni, és visszautasították a kérést, hogy vigyék haza Ethant. A fiút így visszaküldték az osztályterembe táskájában a fegyverrel. Néhány órával később kezdett lövöldözni.

A bíróság szerint mikor James Crumbley először hallott a lövöldözésről, hazarohant a munkájából és a fiának ajándékozott fegyvert kereste. Ügyvédje szerint a férfinak fogalma sem volt arról, hogy fia nehéz időn megy keresztül. Az esküdtszék szerint az apa nem helyzete biztonságba a fegyvert.

Mindkét szülő ítélete április 9-én várható, nem szándékos emberölésért 15 évet is kaphatnak. (BBC)