Először ítéltek el egy szülőt iskolai lövöldözés miatt az Egyesült Államokban

külföld
február 07., 06:00

A bíróság bűnösnek találta egy michigani anyát nem szándékos emberölés vádjában, amiért nem akadályozta meg a fiát abban, hogy lelője az iskolatársait.

A Michigan állambeli Oxfordban 2021 novemberében nyitott tüzet diáktársaira egy 15 éves gimnazista az apja pár napja vett pisztolyával. A támadásnak négy halálos áldozata és hét sérültje volt.

A 45 éves Jennifer Crumbley-t az ügyészség azzal vádolta, hogy gondatlan volt, amikor engedte, hogy a fia fegyvert tartson, és figyelmen kívül hagyta a jeleket, amik arra utaltak, hogy a fiúval nincs rendben valami. Az apát ugyanezzel vádolják, de az ő ügyét egy másik bíróság tárgyalja márciusban. Fiuk, Ethan életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

photo_camera Jennifer Crumbley a bíróságon. Fotó: BILL PUGLIANO/Getty Images via AFP

A házaspárt pár nappal a lövöldözés után tartóztatták le, akik Detroitban egy ipari épületben bujkáltak. Az ügyészség szerint a fiuk a mentális egészségére és hallucinációkra panaszkodott a szüleinek, segítséget kért, ők azonban nem foglalkoztak ezzel. Jennifer Crumbley a bíróságon azt mondta, hogy szerinte a fiának nem voltak mentális problémái.

A lövöldözés reggelén az iskolába behívták a szülőket, hogy a fiuk felkavaró rajzairól beszélgessenek velük, ők azonban arra hivatkozva rövidre zárták a beszélgetést, hogy menniük kell dolgozni, és visszautasították a kérést, hogy vigyék haza Ethant. A fiút így visszaküldték az osztályterembe táskájában a fegyverrel. Néhány órával később kezdett lövöldözni.

Az ügyészség szerint korábban Jennifer arról váltott üzenetet egy férfival, hogy aggódik, hogy Ethan valami butaságot fog csinálni. A nő viszont a férjét okolta, amiért az pisztolyt vett ajándékba a fiuknak.

Jennifer Crumbley-nek nem voltak láthatók érzelmek az arcán, amikor a bíró bűnösnek találta. A négyrendbeli gondatlanságból elkövetett gyilkosság miatt egyenként maximum 15 éves börtönbüntetést kaphat. (BBC)