Túlbuzgósággal sztrájkolnak a román közalkalmazottak

külföld
március 18., 12:09

Napi kétórás munkabeszüntetéssel és túlbuzgósággal tiltakozik közel húszezer közalkalmazott Romániában, miután a bukaresti kormány tavaly év végén befagyasztotta az önkormányzati dolgozók bérénél alapul vett alpolgármesteri fizetéseket. Így a közalkalmazottak fizetése sem növekedhet.

Az, hogy közalkalmazottak a bürokratikus előírások túlzott betartásával tiltakoznak, nem példa nélküli: ezzel és a kétórás sztrájk naponta változó idősávban tartásával a lakossági beadványokra és kérvényekre csak egy hónappal később, a törvényes határidő lejártakor válaszolnak.

A román polgármesteri hivatalok mintegy hatvanezer alkalmazottjának 2021 óta nem nőtt a fizetése. A község- és városháza alkalmazottak szakszervezete, a Columna-SCOR szerint a január végi első figyelmeztető sztrájkban már több mint tízezer ember vett részt, de a kormány február elsején tett béremelési ígéretei azóta sem valósultak meg.

Ha továbbra sem érkezik konkrét ígéretet a béremelésre, a szakszervezet a júniusi önkormányzati választások időszakára is általános munkabeszüntetést hirdet, írja az MTI.