Karácsony szerint ha Orbánt zavarja Budapest foglyul ejtése, akkor tegyen le róla

POLITIKA
március 23., 07:26

Nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktornak, amelyben felhívta a miniszterelnök figyelmét az Állami Számvevőszék jelentésére.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán többek közt a főpolgármester-választás kapcsán arról is értekezett, hogy szétfolyik a pénz Budapest kasszájából. Egész pontosan úgy fogalmazott:

„Budapest ma fogságban van. Látom a régi embereket, nem vagyok egy régi balett-táncos ebben a műfajban, mindenkit ismerek. A fontos ügyeket nem a főpolgármester dönti el, nehéz is ezt elképzelni róla. Ellenben azt jól látom, hogy akik 2010 előtt csődbe vitték az országot, ott ülnek a fővárosban, fizetik őket, és ugyanazt a politikát csinálják, mint 2010 előtt. Azért kellett kirángatni az országot a csődből, mert ők odavitték őket, és most odaviszik Budapestet is.”

A miniszterelnök szavaira válaszul Karácsony Gergely az Állami Számvevőszék jelentését idézte a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodásáról.

Mint Karácsony nyílt levelében írta Orbánnak:

„Ez nem valamiféle politikai nyilatkozat, hanem az állam legfőbb pénzügyi és
gazdasági ellenőrző szervének jelentése. Az Állami Számvevőszék legfontosabb megállapításai:

  • A Főváros nettó befizető, azaz többet fizet be az államkasszába, mint amennyi
  • támogatást kap.
  • A megvalósított fejlesztések központi és uniós támogatások híján döntően saját forrásból történtek.
  • A magas inflációra tekintettel a Főváros béremelést hajtott végre az intézményeiben.

Ezzel az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy a kormányzati elvonások pénzügyileg fenntarthatatlan helyzetet eredményeznek, Budapest ennek ellenére fejleszt és béremelést is ad.”

Orbán Viktornak szóló levelét pedig azzal zárta:

„Ön ma úgy fogalmazott: »Budapest fogságban van.« Találó. Az Ön kormánya a folyamatos megszorításokkal valóban megpróbálta fogságba ejteni Budapestet. Úgy vettem ki szavaiból, hogy ez a »fogság« Önt zavarja. Akkor hát azt javaslom, most, hogy a Budapest pénzügyi helyzetéről, annak felelőseiről szóló vitánkat az Állami Számvevőszék jelentése lezárta, tegyen le végre Budapest pénzügyi foglyul ejtésének szándékáról, és erre intse a jelöltjeit is.”